Банкеръ Weekly

Общество и политика

ХАНА ГРОНКЕВИЧ: НЕНАВИЖДАМ ИНФЛАЦИЯТА И МРЪСНИТЕ ПАРИ

Веднага след като бе преизбрана втори мандат като управител на централната банка на Полша Хана Гронкевич Валтц обеща да продължи своята монетаристка политика. 45-годишната банкерка е привърженик на независимостта на Националната банка на Полша и определи като свой първостепенен приоритет свалянето на инфлацията от 13.2 за миналата година до нивото на най-развитите страни от Западна Европа.


По време на втория й мандат, който започна миналата седмица, Хана Гронкевич обаче ще разполага с по-малко пълномощия от предишния. В съответствие с новия устав на централната банка, който влезе в сила от 1 януари, голяма част от прерогативите на управителя й бяха прехвърлени към новата финансова институция - Съвет за монетарна политика. Този 10-членен орган се председателства от Хана Гронкевич, като трима от неговите членове се назначават с квота на президента и парламента, ще определя официалния лихвен процент и правилата за операциите на открития пазар. Той също така ще определя валутната политика на Полша, като прави предложения, които трябва да бъдат одобрени от парламента. Решаващият глас в този съвет принадлежи на Хана Гронкевич.


Изборът на новия стар управител бе най-добрата новина за финансовите пазари - коментира специалистът от Merrill Lynch в Лондон Ендрю Канингъм. Именно Хана Гронкевич е човекът, който успя да съкрати рязко инфлацията от близо 40 процента през 1992 г. и да изведе банковата система от кризата, в която тя бе изпаднала през 1992 и 1993 г. Тогава много бяха скептично настроени, че доцентът по право във Варшавския университет ще успее да се справи с острите финансови проблеми на Полша. При това без да има какъвто и да било банков опит. Тя обаче успя и заслугата е най-вече в нейния твърд и упорит характер и способността й да склонява политиците към компромиси. Хана Гронкевич доказа, че единствен приоритет в работата й е доброто финансово състояние на Полша - коментира съветничката на президента Александър Квашневски Данута Хюбнер. Тя успява да се сработи с правителството независимо от политическата му окраска. Доказателство за това бе самият факт, че социалистическият президент Александър Квашневски настоя именно Хана Гронкевич да получи втория мандат, независимо от политическите разногласия между двамата. Квашневски обаче призна, че новият стар управител на банката единствен засега е в състояние да осигури условията за осъществяване на амбициозната правителствена програма. Според полският президент, който номинира кандидата за управител на централната банка смята ,че три са качествата на Хана Гронкевич, които я правят незаменима на този пост: доказани успехи в борбата с инфлацията, предпазлива монетарна политика и способността й да действа решително в кризисни моменти.


Веднага след като бе преизбрана Хана Гронкевич заяви, че се надява през 2000-та година инфлацията в Полша да бъде на нивото на развитите държави - около 5 процента годишно. Винаги усмихната банкерка на Полша определи категорично другите си приоритети: запазване сигурността на банковата система, увеличаване на нейния капитал и най-вече въвеждане на строги мерки, които да гарантират, че тези пари не идват от нелегални операции или след като са изпрани. Тъй като дясно-центристкото правителство си поставя за цел на започващите в края на месец март преговори с ЕС да настоява за бърза процедура за членство, желанието е това да бъде подплатено с два много силни аргумента: ниска инфлация и стабилна банкова система. Ненавиждам инфлацията и мръсните пари - сподели самата тя в едно интервю за TB-канал Polsat.


Най-голямата й мечта: когато след пет години изтече и вторият й мандат, всички държавни банки да бъдат приватизирани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във