Банкеръ Weekly

Общество и политика

ХАМЛЕТОВСКИ НЮАНСИ В ЦАРСКОТО ЛИБРЕТО

От самото създаване на тройната коалиция през август миналата година не е спирало да се говори за сценария НДСВ излиза от правителството. Политици и наблюдатели единодушно обвързаха тежката дума на Европейската комисия дали да бъдем приети в Евросъюза на 1 януари 2007 г. с царската дума дали съюзът между БСП, НДСВ и ДПС да продължи. Много често слуховете и сценариите за напускане излизаха тъкмо от средите на НДСВ. От една страна - за да държат в напрежение партньорите си, а от друга - да не изтърват съвсем вниманието на медиите и на електората. До развръзката на евросценария остават броени дни - още повече че политиците от управляващото мнозинство вече подготвят обществото за различните варианти. Сред наблюдателите вече натежава мнението, че каквото и да ни отреди Брюксел, то може да бъде по-скоро претекст, а не причина за сътресения в коалицията. Те обаче няма да доведат до незабавното й разтурване.
Преди десетина дни в политическите среди тръгна слух, че политическият съвет на жълтите заедно с парламентарната група вече обсъждат няколко варианта за напускане на коалицията. Първият действително е свързан с доклада на еврокомисаря Оли Рен за напредъка на България и с окончателното решение на Брюксел кога и как да встъпим в ЕС. Вторият е продиктуван от вътрешнополитически фактори и предвижда първо изтегляне на областните управители на НДСВ, научи в. БАНКЕРЪ. И двата варианта обаче бяха категорично отречени от жълти депутати с уговорката, че в краткосрочен план въобще
не стоят на дневен ред
В близките шест месеца не точно това е проблемът на царя, проблемите са много повече, допълниха те. Доста от жълтите, явно несподелящи тази идея, логично се запитаха защо на НДСВ ще му трябва да изтегли хората си точно от тези, извоювани с толкова труд и скандали позиции. Областните освен това могат да бъдат и топлата връзка с бъдещата кметска партия, отбелязват царистите.
Вече е ясно, че разправиите за постове в коалицията няма да станат причина за нейното разпадане, твърдят политическите наблюдатели. Според тях има два катализатора, които могат да доведат както до разрушаването, така и до заздравяването на тройния съюз, колкото и парадоксално да звучи това. Първият, външният, наистина е свързан с това дали ще бъдем приети, макар и с предпазни клаузи в ЕС. При най-благоприятно за България решение НДСВ най-вероятно ще останат в коалицията, за да получат част от лаврите, смятат повечето политически коментатори. Още повече че жълтите откровено си приписват заслугите за евроатлантическата интеграция, защото тъкмо те бяха управляващите миналия мандат, когато бе подписан присъединителният договор. На Врабча 23 обаче добре си дават сметка, че и при такъв вариант лавровият венец върви с короната от тръни. Реалното членство в Евросъюза ще бъде съпътствано от доста неприятно повишаване на цените, което пък ще засили негативните нагласи на електората. Тъкмо затова някои от царистите продължават да застъпват тезата, че НДСВ трябва да изтегли министрите си
с чувство на изпълнен дълг
именно когато се разбере, че Брюксел ще ни приеме в срок. Това, разсъждават жълти депутати, би било достойно за пред електората, но дали гарантира оставане на НДСВ на политическата сцена? Още повече че сдружението на столичния кмет Бойко Борисов вече набира членове и за никого не е тайна, че само след няколко месеца то ще стане политическа партия. Именно това е вторият, вътрешнополитически фактор, който според политици и коментатори напоследък натежава над външния и поставя пред НДСВ нови въпроси по отношение на присъствието им в коалицията.
Пред царистите изникна и дилемата дали в бъдеще да рискуват като самостоятелен играч, или да се задържат във властта, но в сянката на генерала.
Жълтите стратези вече са скептични към способността на коалицията да задържи електоралната любов, като се запази цяла. Въпросът, според доста от социолозите, е дали механичният сбор от избирателите на БСП, НДСВ и ДПС ще бъде достатъчен, за да
неутрализира емоцията към ГЕРБ
която, при едно явяване на избори, ще прерасне в масов протестен вот.
В тройната коалиция имат късмет, че в момента няма парламентарни избори, твърдят повечето политици. Десните също трябва да почерпят за това, допълват те.
Прогнозите на коментаторите вече се накланят в посоката, че тройният съюз ще се запази, защото трите партии участнички в него са мотивирани повече от всякога да съхранят статуквото поне до късната есен на тази година.
Президентските избори ще бъдат тест за абсолютно всички политически сили, но те са особено важни за бъдещето на царското движение, отбелязват наблюдателите. Пет години НДСВ се бореше за собствена политическа физиономия, но неособено убедително. Движението бе идентифицирано с лидера си Симеон Сакскобургготски и стоеше добре в политиката, докато царят беше премиер. След включването в коалицията, НДСВ придоби
физиономия на страдалец
който се жертва в името на европейското ни бъдеще. Последните социологически проучвания показаха обаче, че на избирателите се харесва повече мъжественият силует на генерал Бойко Борисов. И дори пропускат нюансите на досада, които вече се прокрадват в изявите му като кмет. Генералът до такава степен е обсебил общественото внимание, че е помел без остатък целия сантимент към царя, отбелязват с горчивина дори и съпартийците на Симеон Сакскобургготски. Размерът на бедствието за царистите е такъв, че дори две сакрални за тях дати бяха подминати не само от медиите, но и от собствените им привърженици. На 4 април 2001 г. царят стъпи на българска земя с намерението да остане. Само два дни по-късно, на 6 април, бе обявено създаването на НДСВ. Никой, дори и най-върлите царски противници, не напомниха царствените обещания жълтите да оправят България за 800 дни. Това показва не само че въпросният брой дни са недостатъчни, но също така, че пет години са прекалено много в политиката.
Докато НДСВ губеше политическия си облик, един от продуктите му - Бойко Борисов, вече наложи своето лице, категорични са дори социолозите. Отделен въпрос е дали със съществуването си ГЕРБ ще направи услуга на Георги Първанов или на Симеон Сакскобургготски, или пък ще скрои лоша шега и на двамата.
Въпросът пред НДСВ е дали да
впише навреме генерала
в царското либрето, или да повтори мелодрамата от частичните местни избори за кмет на София. Тогава, след дълги колебания и с голямо закъснение, Симеон Сакскобургготски пусна в състезанието Милен Велчев, който загуби, но за утеха стана заместник-председател на партията и бе припознат от наблюдателите като новия любимец и едва ли не наследник на лидера. Сега обаче времето не е съюзник на мълчанието на царя, защото точно неговият електорат е образувал най-дългата опашка пред офиса на ГЕРБ.
На Врабча 23 работата вече върви към максимално тясно сътрудничество с генерала, и то веднага, след като стане ясно какво решава Брюксел за членството ни в ЕС. Най-желаният сценарий за жълтите е да издигнат лидера си за кандидат за президент, но с подкрепата на хората на Бойко Борисов. Срещу обещания за най-високия пост в изпълнителната власт, след едни успешни парламентарни избори например. Така НДСВ хем ще се задържи на политическата сцена, хем ще остане и в коалицията до второ нареждане под благовидния претекст, че на България
не й трябва правителствена криза
тъкмо на прага на Европейския съюз. От друга страна, царят по този начин ще си го върне тъпкано на Георги Първанов за униженията, докато се съставяше правителството, а и след това, говорят под сурдинка в жълтата парламентарна група.
Мъчнотията е, че още не се знае какво ще предприеме Бойко Борисов и дали капризно няма да се вживее в ролята на държавен глава, опасяват се на Врабча 23.
През следващите седмици и месеци се очакват дипломатически совалки и тънки пазарлъци между НДСВ и ГЕРБ, прогнозират наблюдателите. Според тях в жълтата централа вече знаят ако не друго, то поне да се изказват като лидера си, допълват те. В началото на миналата седмица заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев коментира сдружението на Бойко Борисов първо като партньор, а после като конкурент на НДСВ. Главният секретар на царската партия Владимир Дончев отбеляза, че кметската формация е заплаха по-скоро за Атака, чиито избиратели са по-лабилни и по-склонни да сменят предпочитанията си.
Царят навярно ще предпочете да впише бившия си бодигард в сценария си, вместо да се окаже в странната роля на негов заложник. Иначе пред НДСВ ще изникне хамлетовският въпрос, който от няколко години мъчи десните партии, макар някои от тях въобще да не са се усетили, че избирателите вече са отговорили вместо тях. Да бъдеш или да не бъдеш в политиката. Този въпрос, освен че няма еднозначен отговор, води до присъщата за операта ситуация, описвана иронично дори и от най-големите меломани. Героят, пронизан метафорично или буквално право в сърцето, умира дълго и мъчително. Което не му пречи да дръпне финално една мощна и дълга ария.

Facebook logo
Бъдете с нас и във