Банкеръ Weekly

Общество и политика

Хайде на бобслея!

В древността е имало дни, когато гръмовержецът Зевс е прибирал божествения си жезъл в калъф и се е превръщал в най-обикновен зрител. В негова чест разпарчетосаната на множество царства и островни държави Древна Гърция също спирала да дрънка с оръжия и присядала на стадиона в Олимпия, за да гледа парада на атлетите. Настъпвали благословен мир и спокойствие, известно нам като олимпийско.


В навечерието на зимните игри в Сочи обществено-политическият живот у нас не предлага такива екстри - дори напротив. Вътрешно- и междупартийните скандали се изострят все повече пред очите на ошашавения народ, комуто по традиция до изборите е отредена ролята на зрител.


Светът може и да е олимпиада, но не и за нас. Нашата територия е тепих, на който родните политически опоненти безжалостно и ако може до смърт се налагат с ръкавици от олово, досущ като онези атлети в древногръцката разновидност на бокса, наречена пугилат.


От нашенския тепих прави впечатление случващото се около левента от Банкя. След като известно време беше цакан с топла-топла "Мишо Бирата", напоследък върху него се лепна "Росен Петното" и дъх не му дава. Стигна се дотам Борисов да обяснява, че се опитват да го замесят в долнопробни схеми, визирайки скандалното твърдение, че щял да даде 500 бона за окончателното цензуриране на новия политик Николай Бареков и неговата "България без цензура".


Петното върху яката му обаче си стои и няма изличаване. В стремежа си да се очисти лидерът на ГЕРБ заяви, че това е опит за дискредитиране на партията му. "На всички е ясно кои са тези хора и кого обслужват. Има достатъчно записи, които доказват всичко и показват кого обслужват тези хора", зае защитна позиция Борисов пред една информационна агенция.


Осведомеността на бившия главен секретар на МВР и бивш премиер в случая е подозрителна и не може да се обясни със задълженията му по служба. Очевидно той знае много повече за тайните срещи и записите, правени по тяхно време, отколкото за олимпийската дисциплина бобслей. Борисов може би е пропуснал да попълни празнината в спортните си знания. Това става видно от реакциите му след прословутата фраза на председателя на ДПС Лютви Местан, че Борисов пуска заместника си Цветан Цветанов по бобслея. "От всичките им изказвания разбирам, че те знаят неща, които не би трябвало да знаят, защото съм ги говорил само с Цветанов. Откъде знае той, че го пускам по бобслея? Кой знае моите разговори с Цветанов и защо?", възмути се Борисов.


На екзактния филолог Лютви Местан му е простено да не знае тънкостите в спорта, но за сметка на това е изкусен политически играч. Навярно в коментара си за предстоящия вот на недоверие на ГЕРБ към кабинета заради сектор "Сигурност" той действително е имал предвид, че Борисов е качил верния Цветанов на шейната (тя също се нарича бобслей). Още отсега може да се прогнозира, че дискусията по този въпрос е обречена, най-вече заради поредицата скандали с изтичане на записи от СРС, незаконно подслушване и прочие деликатни проблеми на сигурността, разиграли се по времето на Цветан Цветанов. В случая лидерът на ГЕРБ не може да направи нищо друго, освен да потърси подходящата смазка и да качи Цветанов на шейната.


Стратегът от Банкя обаче пропуска един факт. Бобслеят е зимен спорт, в който в специален заледен улей със специалните шейни се спускат по двама или четирима състезатели. Това е екипен спорт. Дали пък Местан не е имал предвид нещо друго? Цветан Цветанов няма как да се озове сам на шейната - някой трябва да го засили, след това да скочи зад гърба му и двамата да летят към финала...


Случващото се около лидера на ГЕРБ говори, че бобслеят го чака и него. Шейната ще полети по стръмния заледен улей и ще спре току пред изборната урна. Там ще стане ясно с какво време са финиширали състезателите и какви нарушения са направили. От това обаче не трябва да се правят трагедии - нали спортът е за един мирен свят...

Facebook logo
Бъдете с нас и във