Банкеръ Daily

Общество и политика

Хаджигенов: В СДВР открихме дисковете, никой не ми ги е дал

"Никой не ми е е дал записите. Издирването на тези дискове продължи почти 13 месеца. Откакто е създадена комисията вече получих съдействие на МВР и с тяхна помощ издирихме 15 диска до момента. На последната локация, която им подадох, намерихме тези дискове - в СДВР." Това заяви Николай Хаджигенов, депутат от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" по повод кадрите с полицейско насилие над протестиращи от лятото на 2020 година.

"Това е презапис на презаписа, т.е. оригиналите на тези неща все още трябва да се съхраняват в НСО. Те са копирани още миналата година и са изпратени в СДВР за целите на прословутата дисциплинарна проверка. Дали са стигнали до прокуратурата нямам представа, но днес стана ясно, че по делото на комисар Андонов, с което той обжалва дисциплинарното си наказание, са били приложени, което означава, че прокуратурата знае за тия неща", обясни Хаджигенов пред БНР.

Той подчерта, че записите от охранителните камери са били необходими, за да могат да се използват за целите на правосъдието.

"Служебният министър Бойко Рашков не беше гледал тези записи, той не е в състояние да отвори всички случаи, защото трябва да знае за тях. Тук влезе в ролята си комисията, която да събира официална и неофициална информация и да я подава на Бойко Рашков. Той ненапразно определи екип, който да работи само с нас. Това е абсурд, защото МВР е създадено, за да брани властта от гражданите", каза депутатът.

По думите му на другите дискове са записи на МВР, които са "като пресети, там няма нищо": "На 2 септември все едно не се е случило нищо. Камерите на МВР са запечатали всичко, в някои случаи използваха по 50-ина камери. Изведнъж в записите на МВР най-важните неща ги няма."

Депутатът от ИБГНИ предположи, че главният прокурор Иван Гешев, който е призован на изслушване в парламента в сряда на заседанието на комисията, няма да се яви: "Подобно заседание е безпрецедентно в най-новата ни история".

Хаджигенов беше категоричен, че в парламентарната комисия, която ръководи, ще бъдат спазвани законите, "дори със запетайките": "Никакъв шанс няма да допуснем нарушение на закона. Може да вървим по ръба, но никога няма да минем от другата страна."

Той изтъкна, че продължават по пътя, който са избрали, водещ до оставката на главния прокурор Гешев. А случаят с кадрите на полицейско насилие над протестиращи би трябвало да е повод отново да си говорят партиите на протеста - ИБГНИ, ДБ и ИТН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във