Банкеръ Daily

Общество и политика

Хаджигенов сезира Кьовеши за българската европрокурорка

Депутатът от "Изправи се, ние идваме" Николай Хаджигенов обяви, че подготвя писмо до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши във връзка с действията на прокурор Вероника Трифонова.

Както "Банкеръ" писа, Трифонова бе посочена от вътрешния министър Бойко Рашков като прокурора, който е прекратил преписката за полицейското насилие срещу граждани на 10 юли миналата година. Впоследствие Вероника Трифонова е издигната за делегиран прокурор в европейската прокуратура, ръководена от Кьовеши.

По-рано европрокурорката заяви, че Рашков е изнесъл неточни данни, тъй като тя е отговаряла за три сигнала за полицейско насилие - за едно от пострадалите лица има образувано досъдебно производство, а за другите двама преписките са прекратени, защото са отказали да дадат показания.

„Като прокурор в Софийска районна прокуратура наблюдавах преписка, свързана с неправомерни действия на полицейски служители, извършени на 10.07.2020 г. в гр. София, до колоните на Министерски съвет, по отношение на три лица - Е.М., Ц.Ц. и А.Н. След преценка на материалите по преписката на 13.11.2020 г. съм образувала досъдебно производство за престъпление по чл.131, ал. 1, т. 2, вр. чл. 130, ал. 2 от НК – причиняване на лека телесна повреда на едно от лицата (Е.М.) от полицейски орган при изпълнение на службата му. Възложила съм разследването на Следствения отдел при СГП, което продължава и към настоящия момент. По отношение на другите двама протестиращи - Ц.Ц. и А.Н., съм постановила отказ от образуване на досъдебно производство поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер спрямо тях. Отделно от това следва да се посочи, че в хода на извършената проверка тези лица са отказали да се явят, както в Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, така и пред наблюдаващия прокурор с оглед даване на сведения за изясняване на фактическата обстановка по случая. Двамата са отказали и писмено да дадат обяснения. Макар и проверката по случая да не е извършена по сигнал на засегнатите лица, препис от постановлението за отказ е изпратен на Ц.Ц. и А.Н., за да могат да упражнят правото си да го обжалват, което те не са направили“, се казва в нейна позиция, изпратена до медиите. 

В отговор Хаджигенов, който като адвокат представлява петима от пострадалите по време на антиправителствените протести на 10 юли миналата година, заяви пред bTV, че неговите клиенти са отказали да дадат показания на МВР и прокуратурата заради стратегия на защитата:

Думите на прокурор Трифонова илюстрират по един великолепен начин безобразието на българската прокуратура – не били дали показания пострадалите. Ако ги бяха убили, пак ли щяха да го прекратят? Очевидно прокурор Трифонова е гледала записа... Прецених, че няма да окажем съдействие на никой и някой ден, като има възможност – ще се изправим пред истинското правосъдие. Надявам се този ден да дойде скоро“.

Прокуратурата срещу Рашков и в защита на Трифонова

Междувременно, Софийската районна прокуратура излезе с позиция срещу Бойко Рашков. Магистратите остро се противопоставят на отправените от служебния министър на вътрешните работи внушения по адрес на прокурор Трифонова, които уронват престижа на съдебната власт, посочиха и от СРП.

"Вероника Трифонова е избрана за европейски делегиран прокурор след успешно издържана конкурсна процедура пред Висшия съдебен съвет (ВСС), последвана от одобрение и от Колежа на европейските прокурори. Изявленията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание са прецедент и груба намеса в работата на независимата съдебна власт и са в разрез с конституционно установения принцип за разделение на властите. В тази връзка Софийска районна прокуратура ще сезира Прокурорската колегия на ВСС по реда на Механизма за публична реакция в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи. За настоящата позиция СРП ще уведоми и Народното събрание, Президента на Република България, Европейския парламент, Европейската комисия, Европейската прокуратура, Венецианската комисия и Консултативния съвет на европейските прокурори", заявяват от Софийската районна прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във