Банкеръ Daily

Общество и политика

Хаджигенов: Отказваме да участваме във Фейсбук република

"Отказваме да участваме във Фейсбук република, в телевизионна република, в шоу република. Мерси. Това е нещо, срещу което се борим 12 години, няма да го допуснем отново. Това е решението на коалиционния съвет.“ Това каза адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри, вън!“ по повод обявения от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов проектокабинет и решението на Трифонов да не участва в коалиции. Според Хаджигенов Слави Трифонов е започнал да зачертава парламентарната република.

"Не е възможно да създадем нещо по този начин, за мен е абсурдно някой през Фейсбук да ми хвърля правителство", подчерта адвокатът пред БНР и допълни, че това е диктаторски подход тип „Борисов“. Запитан имат ли "Изправи се! Мутри вън!" интерес Слави Трифонов да се провали и какво идва после, Хаджигенов отговори, че "може би идва истинската демокрация", защото това, което наблюдаваме в 45-ото Народно събрание с "Има такъв народ" и наблюдаваното сега не е демокрация и не кореспондира по никакъв начин с нея.

Политикът сподели, че е бил „приятно изненадан от предложението на ИТН за изпращане на астронавти – два броя българи и един северномакедонец в Космоса" и даже има предложение – Иван Стоименов Гешев.

Хаджигенов не изключи възможността да се стигне до правителство с третия мандат: "Очевидно Слави иска да си гони идеята за мнозинство – да си направи собствен ГЕРБ и всички да носим зелени гащи, "ако така е решил суверенът". "Вероятно вървим и към предсрочни избори, освен ако ГЕРБ не решат да подкрепят правителство на Слави Трифонов, тогава ще стане интересно", добави той.

За предложения състав на правителство кандидат-депутатът заяви: "Ако това е опит, той е недъгав. Не би следвало да се случва така". Също така попита "закриваме ли парламента", след като предложението за правителство се случва по този начин - "чисто по диктаторски, все едно от джипката, само че от офиса, мяташ във Фейсбук нещо си". "Очаквах да има политическо поумняване. Виждах някакви признаци. Явно съм сбъркал някъде", каза още Хаджигенов. Според него "трябва малко да пораснем и да излезем от това кафяво блато, в което сме се заврели всички", но "нито политически поумняваме, нито медийно".

Слави Трифонов и ИТН успяха резултативно да оберат вота от протеста, но това не ги прави протестни, категоричен е политикът, а по думите му, използването на този вот по този начин е неприемливо.

Адвокатът очаква в определен момент ДПС да гласуват срещу Иван Гешев и за правосъдна реформа: "ДПС е най-умният политически играч у нас. Въпрос на време е да се еманципират, вече нямат нужда от Гешев", посочи той. Според него "те много отдавна нямат нужда от бухалка, но "ако им я оставим, те ще си я имат, защото една такава бухалка винаги е полезна за ползване".

Facebook logo
Бъдете с нас и във