Банкеръ Daily

Общество и политика

Хаджигенов е готов да защитава безвъзмездно директора на ГДБОП

Юридическият екип на движение "Ние идваме!", начело с адвокат Николай Хаджигенов, е готов да поеме безвъзмездно защитата на директора на ГДБОП Калин Стоянов по обвинението за склоняване на прокурор към прекрачване на задълженията си в случая АМ "Хемус".

„Фактът, че ГДБОП бе службата, която най-ревностно бе принуждавана да подслушва протестиращите, не е причина, която ще ни спре да защитим правото да се преследва корупцията от органите на реда. Институциите трябва да работят, а не да бъдат блокирани и изнудвани от паралелната държава на мафията", заяви адвокат Николай Хаджигенов.

По-рано днес Софийската районна прокуратура обвини директора на ГДБОП Калин Стоянов в опит да склони прокурор да наруши служебните си задължения по производството за милионите от "Хемус".

В хода на разследването били разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина. В резултат на извършените действия по разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР, посочват от прокуратурата.

От държавното обвинение твърдят, че на висок тон Стоянов се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Борислав Колев. И Колев, и адвокатът му настоявали той да остане под домашен арест и да може да пътува в чужбина. Стоянов заявил, че ако това не бъде направено, се "слага точка на разследването".

На 23 декември с постановление на наблюдаващи прокурори от Софийската районна прокуратура в качеството на обвиняем е привлечен Калин Стоянов, като му е изпратена призовка за предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност. На обвиняемия е взета мярка за неотклонение „подписка“. Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура.

"МВР няма да коментира съобщението на Софийската районна прокуратура, свързано с образувано досъдебно производство. Уточняваме, че към момента директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ не е бил разпитван по случая и не е получавал никакви официални документи", съобщиха в отговор от пресцентъра на вътрешното ведомство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във