Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ха! Въздигнаха Данаил Кирилов до правосъден министър

Министър председателят и бъдещият му правосъден министър.

Бойко Борисов предложи Данаил Кирилов за правосъден министър на мястото на подалата оставка заради "Апартаментгейт" Цецка Цачева. Това стана на 4 април след подписването на споразумение между ГЕРБ и "Обединени земеделци" на бившия евродепутат Петя Ставрева за подкрепа на изборите за Европейски парламент. Ставрева обясни, че така откликвали на призива на президента на ЕНП Жозеф Дол за обединение на партиите вдясно. След СДС това е втората малка формация, която ГЕРБ взема под крилото си. Според Борисов това е една добра репетиция за местния вот.

Колкото до Кирилов, премиерът заяви, че като първа задача на новия правосъден министър ще постави включването в антикорупционния закон и на общинските съветници, както е препоръчала Европейската комисия,  "за да може да сме абсолютно изрядни, когато говорим за мониторинговия механизъм". Съветниците бяха извадени от норматива неотдавна, именно по предложение на ГЕРБ с мотива, че са твърде много, и това затруднявало работата на КПКОНПИ. 

Самият Данаил Кирилов изрази задоволство от предложения пост и го определи като сериозно предизвикателство. В качеството си на шеф на парламентарната правна комисия той стана популярен в социалните мрежи като Барниръбъла на правото и законотворчеството  заради недомислените и лобистки поправки в законите  и поправките на тези поправки. През декември миналата година 70 членове на адвокатски колегии в цялата страна изпратиха отворено писмо точно до председателя на правната комисия, с което алармираха: "Такова право, каквото Народното събрание създава, ние не сме учили!"

И още: "Настояваме да се съблюдават демократичните принципи и разделението на властите, както и да се спазват правилата при приемане на закони, в противен случай ще изпратим копия от дипломите си в Народното събрание в знак на протест, тъй като те не биха ни вършили работа в държавата, която нарушава граждански права и основни принципи на правото."

Покрай скандалите с апартаментите пък в медиите излезе информация, че Кирилов е бил съдружник в кантората "Пенков, Марков и партньори", обслужваща "Артекс Инженеринг".

"Номинацията на Данаил Кирилов за министър на правосъдието е провокация към обществото, към общественото мнение, към юридическата общност", смята заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков. Неговото мнение е, че премиерът Борисов сякаш се опитва да тества докъде може да стигне търпението на българските граждани.

Лидерът на "Воля"  Веселин Марешки, макар че продължава да твърди, че е в опозиция, бе сред първите, които обявиха подкрепа за предложения за министър на правосъдието.

"Мисля, че е от хората, който е най-запознат с българското законодателство и с работата в българския парламент. Мисля, че ще е един добър министър, поне по нещата, които аз съм наблюдавал досега, когато той трябва да работи. Виждам как понякога му се налага и работи по 24 часа и не се отказва", беше пък оценката за Кирилов на Юлиан Ангелов от ВМРО и "Обединени патриоти". Попитан дали са научили за номинацията от новините  той отговори: "Казвам, че партия ГЕРБ има право да номинира министъра на правосъдието, защото така е по споразумение. А дали ще бъде избран е друг въпрос, нали така?"

Заместник-председателят на парламента от "Атака" Явор Нотев, който е единственият действащ юрист там, увери, че партията му ще подкрепи номинацията на Кирилов. "Мястото, което ще заеме г-н Кирилов, позволява той да разгърне и използва потенциала, който е набрал в опита си в Народното събрание", посочи Ангелов, но изрази притеснение заради овакантяването на председателското място в правната комисия.

Импровизиран коментар направи и депутатът от ДПС Рамадан Аталай: "Не съм човек, който би трябвало да даде оценка за работата на г-н Кирилов, но като гледам работата му в парламента - всеки законопроект създаваше проблеми. Дано в министерството да не е така."

А един от лидерите на "Демократична България" Христо Иванов, който е бил правосъден министър, написа във Фейсбук: "Данаил Кирилов е доказал, че е абсолютно предан на корупционния ред и подчинен на върховенството на Борисов и Цветанов. Безпрекословно прокара всяка законодателна перверзия, поискана от Сараите, Банкя или Къщата с буквите. Единственото му постижение е, че успя да удари Фидосова в земята". Според Иванов да номинираш такъв човек в момента на скандала с апартаментите, който изкара на показ корупцията на ГЕРБаджийската партийна номенклатура, е или наглост, или отчаяние, но във всеки случай тотална загуба на връзка с реалността и интересите на държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във