Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЪРЦИТЕ ПЛАЩАТ ЗА ОББ ДО 20 ЮЛИ

Националната банка на Гърция получи разрешение от БНБ да закупи 89.9% от Обединена българска банка. Документът е бил подписан на 4 юли 2000 г. и още същия ден е бил получен от регионалния директор на НБГ за България Христос Кацанис.


Вестник БАНКЕРЪ научи, че до 20 юли гръцката банка ще преведе по сметките на досегашните акционери на ОББ - БУЛБАНК, ЕБВР, Си Ей Би Си Опенхаймер Корп. и Ей Ай Джи-Си И Ти Кепитъл Мениджмънт, 207 млн. лв. евро, а те ще й джиросат акциите си в българската кредитна институция. Единствено ЕБВР, която притежаваше 35% от ОББ, ще запази 10% от акциите си, и то по изричната молба на купувача - Национална банка на Гърция.


До началото на септември ще се проведе извънредно общо събрание на ОББ, на което новият й собственик ще направи заплануваните промени в управлението на банката. На първо време тя ще продължи да се ръководи от съвет на директорите. В него обаче неминуемо ще настъпят значителни рокади, като се има предвид, че от деветте му членове в момента пет са представители на сегашните акционери на банката.


Покупката на ОББ е втората голяма инвестиция в държава на Балканите, която НБГ прави през тази година. През април тя купи 65% от най-голямата кредитна институция в Македония - Стопанска банка, като плати за тях 75.4 млн. г. марки. По 10% от македонската банка са придобили ЕБВР и Международната финансова корпорация, която е част от Световната банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във