Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЪРЦИТЕ КРЪСТОСАХА ШПАГИ ЗА ОББ

Сегашните акционери на Обединена българска банка имат намерение да продадат поне 51% от капитала й до началото на лятото, твърдят финансисти, запознати с вътрешните дела на кредитната институция. Те смятат, че на общото събрание на банката, което ще бъде през юни, решенията ще се вземат от новия й мажоритарен собственик. Прогнозите им вероятно ще се сбъднат, като се има предвид интензивността, с която съветът на директорите на ОББ води разговорите с различните кандидат-купувачи.


Почти всеки ден от миналата седмица мениджърите на банката заседаваха с представители на Национална банка на Гърция. Преди това продължителни срещи са били проведени с другия кандидат УноКредито Италиано. Вестник БАНКЕРЪ научи, че миналата седмица в наддаването за ОББ са се включили още двама инвеститори. Единият от тях, според източници от банката, е голяма гръцка банкова група, а другият е западноевропейска кредитна институция. Първоначално сред финансовите среди се заговори, че новият кандидат е Къмършъл Банк ъф Грийс - една от най-мощните банкови групи в южната ни съседка. Към края на миналата седмица обаче от ОББ изтече информацията, че всъщност вторият гръцки инвеститор е Банката на Пирея.


Банкери коментират, че Риджънт Пасифик Груп също се интересува от ОББ. Това съвпада със заявлението, което директорът на групировката Джейми Гибсън направи миналата година пред в.БАНКЕРЪ, че Риджънт Пасифик Груп смята да направи у нас голяма инвестиция за около 100 млн. щ. долара. Миналата седмица обаче друг директор на групировката - Дейвид Къл, уточни, че интересът й към ОББ е охладнял. Разбира се, тези негови думи може да са заблуждаваща маневра за пред конкуренцията.


Вестник БАНКЕРЪ научи, че до края на тази седмица представители на споменатата кредитна институция ще се срещнат с мениджърите на ОББ.


Национална банка на Гърция държи над 51% в кредитни институции в САЩ, Канада, Франция, Кипър и Южна Африка и има две инвестиционни банки, в които контролира почти целия капитал. Освен това тя притежава над 51% от акциите на няколко големи застрахователни компании, лизингови къщи и инвестиционни фондове. Национална банка на Гърция има свои структури в почти всички държави на Балканския полуостров. От ноември 1994 г. неин клон работи и в България.


Банката на Пирея пък се владее от тесен кръг акционери, в който влизат най-големите гръцки индустриалци. Тя е едноличен акционер в Пиреус Файненс, в застрахователната компания Пиреус Иншурънс и в инвестиционната Пиреус Прайм Банк. Освен това Банката на Пирея контролира над 51% процента от нюйоркската Маратон Нешънъл Банк и от албанската Тирана Банк. Тя е съдружник и в много инвестиционни и лизингови дружества. Освен това Банката на Пирея е най-големият акционер в Банката на Тракия и Македония, тъй като държи 41.9% от капитала й, както и в ХИОСБАНК, където е собственик на 43% от акциите.


Активите на двете гръцки групировки се изчисляват в десетки милиарди, а печалбите им в стотици милиони долари. Те са конкуренти както на гръцкия, така и на нашия пазар. Национална банка на Гърция има свой клон в София от 1995 г., а ХИОСБАНК навлезе на нашия пазар още през 1993 година.


Дъщерните структури на двете гръцки банки имат незначителни позиции на българския пазар, но собствениците им явно имат големи амбиции, след като протягат ръка към ОББ. Тепърва ще видим дали апетитите им ще бъдат подплатени и с достатъчно пари, за да им осигурят успех в надпреварата с УноКредито Италиано - втората по големина банка на Апенинския полуостров.


Финансисти коментират, че ще спечели онази оферта, която предложи на сегашните собственици на ОББ - БУЛБАНК, ЕБВР и Сий Ай Би Си Опенхаймер Корп., над 100 млн. щ. долара за 100% от акциите им. БУЛБАНК и ЕБВР държат по 35% от капитала, а Сий Ай Би Си Опенхаймер Корп. - 12.7 процента. Другият голям акционер в ОББ е Ей Ай Джи Ню Юръпиън Фънд, който контролира 17.2% от българската банка, но той едва ли ще продаде дела си в нея.


БУЛБАНК ще продава, защото целта й е срещу прилична сума да се раздели с всичките си участия във финансови институции, преди кандидат-купувачите за нея да подадат окончателните оферти за покупката й. ЕБВР смята, че мисията й в ОББ е приключила, а Сий Ай Би Си Опенхаймер Корп още преди година и половина започна постепенно да се оттегля от българския пазар.


Ако УноКредито Италиано спечели наддаването за нашата обединена банка, това не значи, че ще се оттегли от борбата за БУЛБАНК, където се конкурира с белгийската Кей Би Си Банк и с консорциума, в който участват фирмите на петролния магнат Вардиноянис и френският банков гигант Креди Агрикол Индосуец. Според някои наши финансисти, ако италианците купят двете най-големи български кредитни институции, те ще ги обединят и ще създадат банка, която ще владее над две трети от финансовия ни пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във