Банкеръ Daily

Общество и политика

Гърция забрани вноса на свинско месо от България

Гърция забрани вноса на свинско месо от България. Строги са проверките на граничните пунктове.

Агенцията по безопасност на храните в Гърция въведе извънредни мерки по контрол след информацията за огнища на африканска чума по свинете в България. Няма регистриран случай в южната ни съседка, заявиха пред медиите от аграрното министерство. Специалисти предполагат, че е въпрос на време вирусът да засегне и свинефермите в Гърция. В пограничните райони е наложен строг контрол. Всички собственици на свинеферми са информирани и задължени да вземат превантивни мерки. Екипи на специалисти са в постоянен контакт с фермерите и извършват изследвания на свинете. Проверяват също за сертификати свинете в кланиците.

Премиерът Кирякос Мицотакис се информира лично за прилагане на мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете.

Както "Банкеръ" писа, пет са вече свинекомплексите у нас, засегнати от чума, а 57 са установените огнища в страната според данните на Българската агенция по безопасност на храните от вчера вечерта. Пробите за африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново, се оказаха положителни.

Собственици на прасета в Сливен, Разград и Пазарджик готвят протести заради мерките, които са разпоредени за борба със африканската чума по свинете. До вчера всички собственици на прасета в Северна България и около големите свинекомплекси трябваше да заколят животните си, за да не се превърнат в огнища на вируса, които да пренесат заразата към фермите. Мярката важи и за Южна България, но със срок до 2 август.

Facebook logo
Бъдете с нас и във