Банкеръ Weekly

Общество и политика

Гърция свива разходите

Гръцките политически ръководители постигнаха споразумение за нови мерки за икономии в размер на 11.5 млрд. евро, искани от международните кредитори в замяна на финансова помощ. Решението стана факт след продължилата близо три часа среща на лидерите на управляващата в Гърция трипартийна коалиция - Андонис Самарас, Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис. Конкретно лидерът на ПАСОК Венизелос заяви, че трябва да се поиска повече време за постигането на целите, залегнали в кредитното споразумение, но засега оставя настрани това искане в интерес на страната си.


Наблюдателите оцениха срещата като кризисен тест за издръжливостта на кабинета Самарас. Основните разногласия между шефовете на трите партии се свеждат до единната стратегия, която те трябваше да изработят за постигане на финансова консолидация на държавата през следващите години. Напоследък финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас многократно предупреждава за възможни рискове, пред които е изправена Атина, ако не приложи мерките за икономии. Той смята, че без тези конкретни решения гърците ще се върнат към драхмата до два месеца.


Търканията между коалиционните партньори сериозно разклатиха разбирателството и поставиха бъдещето на кабинета под въпрос. Това не трогна особено представителите на кредиторите, които обявиха в прав текст, че няма да си тръгнат от гръцката столица, докато правителството не им представи пълен списък с исканите мерки. Развитието на събитията, в съчетания с негативните нагласи на Стария континент, поставя в опасност не само всеки следващ транш от финансовата помощ, но и оставането на страната в еврозоната.


Постигнатото споразумение на практика отдалечава за пореден път Гърция от ръба, но всички се питат докога. Според повечето издания под Акропола проблемите в самия кабинет остават. Премиерът Самарас и икономическият екип настояват мерките за икономии да бъдат договаряни директно, а позицията на Венизелос и Кувелис е първо да има политически преговори. Последното не се харесва на кредиторите, които очакват Атина да спазва поетите обещания.


В допълнение на сериозността на ситуацията стана ясно, че паричните резерви на Гърция са почти на нула, което означава, че тя е абсолютно зависима от своите кредитори. Но за съжаление на южните ни съседи, последните са готови да отпускат пари само срещу икономическа програма и нови рестриктивни мерки.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във