Банкеръ Daily

Общество и политика

Гърция ще строи бежански лагер на 15 км от България

Напрежение в Гърция заради кризата с мигрантите. Жителите на село Веронея, което се намира само на 15 километра от границата с България, се опасяват, че там ще бъде изграден лагер за бежанци. Това е и причината да протестират, съобщи Нова телевизия. 

„Изпращат ни ги насила тук, ние не ги искаме, никой не ни е питал, идват, за да воюват с нас, те не идват приятелски настроени”, коментира местен жител.

„Подиграват ни се, защото напред изтласкват жените и децата, а мъжете стоят отзад. Лъжат ни, че са жени и деца, а ни изпращат хора, бойци, които са се били в Сирия. Това са младежи, които са на по 25 години, там ги учат на Джихад, те просто са готови да воюват. Колкото време трябва, 1-2 дни,  5 месеца, 10? Колкото трябва толкова ще стоим тук, няма да мръднем”, казват хората. 

Междувременно бе съобщено, че трският президент Реджеп Тайип Ердоган е наредил на службата за брегова охрана да не позволява на мигранти да прекосяват Егейско море.

"По нареждане на президента няма да се дава никакво позволение на мигранти да прекосяват Егейско море заради опасностите, които крие това", съобщи бреговата охрана, цитирана от АФП.

Вчера австрийският външен министър Александър Шаленберг заяви, че Европейският съюз няма да позволи на Турция да го шантажира, като организира поток от нелеглни мигранти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във