Банкеръ Weekly

Общество и политика

Гърция ще продава дипломатически представителства

До 2014 г. гръцката икономика ще се свие общо с 25% спрямо началото на кризата от 2008-а, прогнозира на 18 септември финансовият министър на страната Янис Стурнарас в реч пред гръцко-китайски бизнес форум в Атина.


Той призова международните кредитори на Гърция от Европейския съюз, Европейската централна банка и МВФ да предоставят повече време на Атина да изпълни поетите ангажименти към тях. В момента в гръцката столица работят инспектори на тройката, които оценяват напредъка на реформите и готовността на страната да получи поредната порция от финансовата помощ.


Управителният директор на Института за международни финанси Чарлз Далара, който представлява частните кредитори на Гърция, заяви пред репортери, че Атина трябва да получи по-ниски лихви по одобрения през 2012-а втори кредитен пакет от 130 млрд. евро и поне още две години отсрочка от ЕС, ЕЦБ и МВФ, за да постигне зададените параметри. Условието е правителството на гръцкия премиер Андонис Самарас да покаже недвусмислено, че ще проведе фискални реформи.


nbsp;


Атина планира да продаде дипломатически сгради и къщи в няколко европейски столици, за да ускори продажбите на държавни активи, информираха на 19 септември някои чуждестранни медии. Това е само част от програмата, съпътстваща пакета от спасителни заеми на международните кредитори. Да припомним, че Гърция пое ангажимент да привлече 50 млрд. евро от продажбата на държавна собственост до 2020-а, като половината от средствата трябва да дойдат от недвижими имоти. Както писа БАНКЕРЪ в миналия си брой, държавният приватизационен фонд на страната Hellenic Privatization Fund обяви, че ще ускори изпълнението на програмата за приватизация.


Към огласения през миналата седмица първоначален списък от недвижими имоти, подготвени за отдаване на лизинг, ще бъдат добавени резиденцията на гръцкия консул в Лондон, както и дипломатически офис сгради в Брюксел и Белград, твърдят пожелали анонимност лица, защото преговорите са частни. Освен това се обмисля и продажбата или отдаването на лизинг на бивш кралски дворец близо до Атина.


Имотът в Лондон от 947 кв. м е 115-годишна викторианска къща до парк Холанд в престижния столичен район Кенсингтънamp;Челси, информира лондонската агенция за недвижими имоти Марш енд Парсънс. Сред по-известните жители на парк Холанд са основателят на Върджин груп Ричърд Брансън и продуцентът на телевизионни шоупрограми Саймън Кауъл.


Цените на първокласните жилища в Централен Лондон са се повишили с 9.9% от началото на годината и с 49.9% от март 2009-а досега, по данни на брокера от бранша Найт Франк. Интернет сайтът на Райтмуув рекламира имоти за отдаване под наем, подобни на гръцката собственост в тази област за 25 хил. паунда на седмица. Марш енд Парсънс пък неотдавна продал имот от 372 кв. м в същия район за 12 млн. паунда. По данни на агенцията Ричърд Брансън платил 26 млн. паунда за къщата си до парк Холанд.


Сред набелязаните за продажба гръцки имоти в други европейски столици са осеметажна офиссграда в Брюксел от 2850 кв. м. площ, барокова сграда в Белград от 2376 кв. м, собственост в столицата на Словения - Любляна с 1215 кв. м площ и парче земя от 8 хил. кв. м в Никозия, съобщават добре информираните източници.


Приватизационният фонд на Гърция предлага също да бъде продаден или отдаден под наем дворецът Татой, който се намира на 27 км от Акропола в Атина. Той е бил използван от кралското семейство до 1967-а, когато членовете му напускат страната преди обявяването на Елинската република през 1974-а. Имението обхваща 40 постройки, конюшни и гробница, където от 1880-а са погребвали гръцки кралски особи. Възможно е продажбата на двореца да се натъкне на ред усложнения - от съпротивата на обществеността до окаяното състояние на имота, който е в руини.


nbsp;


Междувременно на 19 септември гръцкото финансово министерство реши да определи нови данъци за хазартните игри. По информация на в. Гардиън от 1 януари 2013-а ще има нов налог от 30% върху брутната печалба на предвидената за приватизация държавна агенция за хазартни игри ОРАР. С плосък данък от 10% ще се облага спечеленото от победителите в различните игри. Това било договорено с Европейската комисия заради оплаквания от конкуренти, че данъчното законодателство в Гърция облагодетелства ОРАР. Анализатори коментират, че пазарите са очаквали повишение на налозите, но в рамките от 15 до 25 процента. Те обръщат внимание, че високите данъци ще намалят продажбите и печалбите на компанията.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във