Банкеръ Daily

Общество и политика

Гърция ще ни помага за европредседателството

Гърция ще бъде рамо до рамо с България по време на председателството на Съвета на Европейския съюз. Това заяви в пленарната зала на Народното събрание председателят на Камарата на депутатите на Гърция Николаос Вуцис, който направи обръщение към българските си колеги. Вуцис е на официално посещение в България по покана на председателя на българския парламент Димитър Главче

По думите на Вуцис необходимо е да се постави отново на масата на европейския дневен ред обсъждането на процеса на приемането в ЕС на Западните Балкани. Благодарение на нашия опит като държави - членки на ЕС, можем да предложим експертиза на нашите съседи и да допринесем за бързия процес на преговорите, посочи той. Според него предстоящото председателство на България идва в подходящ момент и то може да действа като едно "Балканско председателство", както е отбелязал и премиерът Бойко Борисов. Тази идея бе топло приета от ръководителите на България, на Сърбия, на Румъния и на Гърция, които се срещнаха неотдавна във Варна, припомни Вуцис.

Той подчерта, че гръцко-българските отношения са движещата сила не само на вътрешнобалканското сътрудничество, но и на общия стремеж да се постави Югоизточна Европа в центъра на приоритетите на ЕС. Той очерта няколко цели на съвместна работа - утвърждаване на сигурността в региона на Югоизточна Европа чрез преодоляването на националистическите настроения, които действат възпиращо за прогреса и благоденствието; съвместна работа по проблема с емиграцията и бежанците; сътрудничество в сектори като транспорт, енергетика.

Според Вуцис България и Гърция могат да работят заедно, за да не се превърне ЕС във формален съюз на концентрични кръгове с един център или периферийни съюзи на държави, като специални "икономически зони" с постоянни неравенства и социални отклонения.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във