Банкеръ Weekly

Общество и политика

Гърция победи "тройката"

Правителството на гръцкия премиер Андонис Самарас е отчело първичен бюджетен излишък от 1.5 млрд. евро за миналата година според изнесените на 23 април данни на Евростат. Така управляващите в Атина изпълниха условието на партньорите им в еврозоната за започване на преговори за по-нататъшно облекчаване на дълга. Съгласно меморандума за разбирателство, подписан през 2012-а с "тройката" кредитори - Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка, постигането на първичен бюджетен излишък ще означава, че гърците отговарят на изискванията за облекчаване на задълженията им.


"Числата са отражение на забележителния напредък, който Гърция постигна в реформирането на публичните финанси от 2010-а насам", заяви говорителят на Европейската комисия Саймън О'Конър след оповестяването на резултатите.


Сделката с "тройката" предвижда също така намаляване на съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт до под 110% през 2022-а. Което обаче няма да е лесна задача за южната ни съседка, тъй като през миналата година този показател се покачи до рекордните за валутния съюз 175.1% от БВП. За сравнение, общият дълг на еврозоната се повишава от 90.7 на сто до 92.6% през 2013-а.


При все това премиерът Самарас е горд с успеха. Преди четири години тогавашният министър-председател Георгиос Папандреу изтъкна в телевизионно обръщение пред гръцкия народ, че е необходим финансов спасителен пояс за укрепване на закъсалата гръцка икономика. Оттогава насам Гърция получи 240 млрд. евро финансова помощ и преживя много финансови сътресения, включително и най-голямото реструктуриране на дълга в света и криза в банковия сектор. В замяна на спасителните пакети гърците предприеха сериозни бюджетни съкращения и реформиране на пазара на труда.


Възможните бъдещи алтернативи за подпомагане са например по-ниско съфинансиране на структурните фондове от ЕС или намаляване на лихвения процент на заемите. Така или иначе, Атина ще е принудена да преживее летните месеци без нови финансови облекчения, тъй като разговорите за каквато и да е помощ ще започнат най-рано през есента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във