Банкеръ Daily

Общество и политика

Гърция одобри задължителната ваксинация

Парламентът реши, че  трябва да се ваксинира целият персонал (лекари, санитари, медицински сестри, администрация и помощен персонал).

Гърция прие законодателни промени, с които въвежда задължение медиците и социалните работници да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Беше прието и изискване работещите да представят на работодателя си сертификат за ваксинация и/или удостоверение за преболедуване от коронавирус.

Парламентът реши, че  трябва да се ваксинира целият персонал (лекари, санитари, медицински сестри, администрация и помощен персонал) на частните, държавните и общинските институции за грижа за възрастни хора и хора с увреждания, на частните и публичните структури в здравеопазването (диагностични и рехабилитационни центрове, клиники, болници, структури на първичната медицинска помощ и др.) и всички служители на спешната помощ.

Друга промяна е, че от 31 декември 2021 г. се въвежда задължение на заетите в публичния и в частния сектор да представят на компетентния орган или на работодателя си или цифров сертификат за ваксинация, или удостоверение, че са преболедували болестта.

На 21 юли Синодът на Гръцката православна църква призова вярващите да се ваксинират срещу коронавирус. Църквата дори разпространи отворено писмо от четири страници с 12  въпроса и отговора за ваксините, пише гръцкият вестник "Катимерини". 

В писмото подробно се обяснява ползата от ваксинацията, опасността от варианта Делта, както и разобличаване на най-разпространените антиваксърски конспиративни теории. 

"Коронавирусните ваксини не съдържат микрочипове. Това са нереалистични теории, основани на дезинформационни кампании в интернет. Също така ваксините не съдържат клетки от ембриони - такива ваксини няма", обясняват от Синода. 

Подкрепата на църквата ще бъде много ценна в борбата срещу коронавируса, защото религиозните хора са сред най-големите скептици в Гърция по отношение на ваксинацията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във