Банкеръ Daily

Общество и политика

Гърция иска закон срещу дъмпинг от страна на български превозвачи

Собственици на транспортни фирми в Гърция искат промяна на местното законодателство, с което да се спре практиката български камиони да извършват вътрешни превози на по-ниски цени. Гръцките превозвачи настояват и за по-силен контрол по пътищата, както и за намаляване на данъците за транспортните фирми.

По данни на Съюза на автомобилните превозвачи в Гърция 15 500 товарни камиони с българска регистрация извършват вътрешни превози в страната, като по този начин подбиват гръцките си колеги.

Председателят на Съюза Апостолос Керанидис настоява за незабавна промяна в законодателството след оплакване, че българските превозвачи предлагат по-ниски цени на транспорта вътре в Гърция. Керанидис посочва пред медиите схемата - гърци откриват транспортни фирми в България, плащат много по-ниски данъци и осигуровки за шофьорите, което им позволява да предлагат по-ниски оферти.

В същото време според проучване на гръцкия Съюз българските собствениците на товарни камиони и шофьорите живеят в Гърция, където са регистрирани като безработни, а някои получавали и социални помощи.

"Ако застанете на магистралата, от 10 тира поне осем са с чужда регистрация, предимно българска", оплакват се още гръцките шофьори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във