Банкеръ Weekly

Общество и политика

Гърция иска отсрочка

Гръцкият премиер Андонис Самарас ще поиска удължаване на графика за строги икономии още на следващата си среща с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Той ще разговаря с двамата в Берлин и ще предложи съкращаването на държавните разходи да бъде осъществено за четири вместо за две години. Коалиционното правителство начело с консерватора Самарас се подкрепя от социалистите и сега умерената левица се опитва да изготви непопулярен план за икономии от 11.5 млрд. евро за 2013 и 2014-а, за който настояват кредиторите в замяна на продължаването на тяхната помощ.


Андонис Самарас , изглежда, е решен да предприеме необходимите действия, независимо от политическата цена. Гърция положи в последните седмици огромни усилия, за да задоволи желанията на своите кредитори. Надеждите са, че Атина все пак започне да излиза полека от тунела на кризата и че, макар и трудно, ще спечели битката за удължаване на срока на своята рестриктивна програма.


Част от големите въпросителни ще паднат до края на месеца. Южната ни съседка ще бъде посетена от председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Гръцки правителствени източници отдават голямо значение на тази визита, тъй като смятат, че резултатът от нея ще подготви почвата за срещите на Самарас с Меркел и Оланд. Еврогрупата се събира през септември, за да обсъди следващия транш от 31.5 млрд. евро от заема за Гърция, макар че окончателното решение за него ще бъде взето на следващото й заседание през октомври.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във