Банкеръ Daily

Общество и политика

Гърция е първа в света по държавна подкрепа за хората

Финансовите стимули, които отпусна гръцкото правителство и средствата, които Брюксел ще отпусне на Атина, възлиза на 32,1% от брутният вътрешен продукт на страната.

Гърция на първо място в света по отпуснати помощи за икономиката, като голяма част от тях идват от Фонда „Следващо поколение“ на ЕС, съобщава сайтът на вестник Kathimerini. 

Финансовите стимули, които отпусна гръцкото правителство и средствата, които Брюксел ще отпусне на Атина, възлиза на 32,1% от брутният вътрешен продукт на страната. Това е най-високият процент в света, като страната в това отношение изпреварва дори Съединените щати. 

Банка ING е изчислила какви допълнителни фискални разходи са направили държавите или са обещали да направят в отговор на Covid-19, а сумата на САЩ достига 25,5% от техния БВП. Това включва одобреното предложение за американския план за възстановяване, но не и новите предложения от президента Джо Байдън, които тепърва трябва да бъдат приети в Конгреса. За еврозоната този процент достига 12,4% след добавянето на Механизма за възстановяване и устойчивост към националните фискални разходи. Този процент може в действителност да е надценен, тъй като някои проекти може да са били преброени два пъти, тъй като са били планирани както на национално, така и на европейско ниво. Италия се нарежда на трето място в световен мащаб, след Гърция и САЩ, със своите мерки на обща стойност 21,9% от БВП.

Според анализатори гръцкият национален план за възстановяване е много балансиран, заедно с този на Португалия, тъй като съдържа много проекти освен зелените и цифровите преходи. Гърция поставя  като приоритет инвестициите, свързани с човешките ресурси, тъй като уменията и заетостта представляват основни сектори, в които страната изостава след световната финансова криза.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във