Банкеръ Daily

Общество и политика

Гуцанов записвал "мъртви души" за членове в БСП-Варна

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че от 2013 г. досега в централата на партията са получени 54 жалби срещу Борислав Гуцанов от варненски социалисти. Под тях са се подписали 550 членове на БСП. Това се е случило по времето на трима председатели на партията, двама от които не се реагирали на тези сигнали. Това обясни Нинова пред БТВ, мотивирайки позицията на Изпълнителното бюро, което в понеделник свали политическото си доверие от варненския лидер на БСП Борислав Гуцанов. Освен това председателката на партията посочи, че той е вписвал "мъртви души" и попълвал партийните редици с несъществуващи членове на БСП. Другото му провинение е, че бил в колаборация с ГЕРБ в морската ни столица, според твърденията на местните социалисти.

"Получихме формуляри на починали отдавна хора и които не фигурират в ГРАО,  както и документи на седем имена с една и съща снимка", посочи Нинова. Тя поясни, че решението за смяната на Гуцанов е на Изпълнителното бюро на партия, но по желание на варненските социалисти.

Лидерката на соцпартията обясни, че е мълчала досега от уважение към членовете на БСП, но нейното  мълчание понякога се тълкува превратно и затова е решила да изнесе истината за водача ѝ във Варна. По думите й Гуцанов е гласувал сделки с ГЕРБ в общинския съвет, той подкрепя модела, срещу който се бори БСП, има икономически зависимости и използва партията за лични цели.

"Ние от три години казваме, че искаме да променим този модел. Никой няма да ни повярва, като гледат какво се случва във Варна. Затова свалихме доверието си от него", коментира Нинова. Тя допълни, че БСП иска да отиде на тези избори със сигнал към варненци – "да привлечем доверие като започнем да се чистим от себе си".

Председател на предизборния щаб е Кирил Добрев, съобщи още Корнелия Нинова.

"Сделката за новите изтребители за армията е твърде скъпа за България", отбеляза Нинова. И поясни: "Нашата партия има решение за модернизация до 2% от БВП. Крайният резултат надвишава многократно тази цена."

"Тези самолети не са дооборудвани окончателно. Вероятно, за да свали цената, правителството се е отказвало от брой ракети и т.н. Друг наш аргумент срещу сделката е загърбването на европейските ни партньори, които бяха дали оферти", обясни тя. Освен това, новият дълг, който се взема, за да се платят изтребителите, ще се плаща от целия български народ години наред.

"Какво значи изказването на премиера "Плащам ги накуп, защото ми омръзна да плащам борчове"? Ти оставяш дългове на целия български народ, като вземаш заем. Задължаваш целия народ да ти плаща дълговете. Цялото изказване "Настоях да платим накуп за изтребителите" е против българския интерес", подчерта Нинова.

По думите ѝ законовите промени, с които се позволява на юридически лица да финансират партиите са крачка назад в изсветляването на политическия живот у нас. "Без ограничения за външни юридически лица, без критерии българският политически живот става податлив на всякакви външни влияния, включително политически и религиозни", посочи лидерът на БСП. Тя посочи, че БСП ще намерим начин да се финансира. "Похарчили сме си парите, защото те се дават за партийна дейност. Ние не сме ГЕРБ да си държим парите на влог. Те държат техните на влог, вероятно защото се финансират по друг начин и тези си ги държат за лихви", каза председателката на социалистическата партия. Тя добави, че в понеделник червените са направили първата вноска от 790 000 лева за връщане на надвзетите субсидии.

Нинова каза още, че в БСП вече има над 30-40 номинации за кметове в страната. Що се отнася до омбудсмана Мая Манолова – тя имала номинации в градските райони и това ще бъде обсъдено на конференцията на софийската организация на БСП.

По повод последното решение за машинното гласуване - да го няма на местните избори, но да го има на всички други, Нинова каза, че непостоянството в политиката е много опасно нещо. "Така не се управлява държава, не се прави политика", категорична беше тя, визирайки промяната на позицията на ГЕРБ по въпроса. Нинова си обяснява това непостоянство със страха на управляващите да не загубят ключови градове.

"Ако съдим по резултатите от европейските избори в над 60 общини сме първа сила, при положение, че сега имаме 30-40 кмета. В над 120 градове ще сме на балотаж. Затова ще се опитат да ни спрат с две мерки - като ни убият финансово, през размера на субсидията и като правят фалшификации", заключи лидерът на левицата.

По отношение на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, Нинова обяви, че засега ще се въздържи от коментар. Тя предлага да се изчака до 29 юли, когато изтича срокът за номинации, тъй като можело да се появят още претенденти за поста.

 "На 30 юли ще чуете нашето мнение, въпреки че не е редно политически партии да се месят в тези работи. Ако вървим по пътя на това политическите партии да казват на Висшия съдебен съвет какво да прави, това не е добре. Това само Бойко Борисов може да го прави. Помните как отиде във Висшия съдебен съвет да ги командори", напомни Нинова.

По думите ѝ хакерската атака срещу НАП е огромен проблем. "Над 2 млрд. лева се изхарчиха за електронно правителство, а то дори не е нула, под нулата е - сринати митнции, ГРАО, НАП - не остана несрината система", подчерта лидерът на БСП. По думите й няма как да дойдат инвеститори в България при тази среда.

"Това е страшна криза - цяла държава е хакната. В тази криза да говорим вицове какви "вълшебници" имаме - това е безотговорно от страна на премиера. За мен реакцията трябва да е друга - да се обяви публично проблемът, да се обяви какво прави правителството, какви мерки се вземат, за да бъдат защитени личните ни данни", коментира Корнелия Нинова.

Според нея милиони българи са в опасност, а действията на правителствата са неадекватни.  "Г-н премиерът от няколко дни се крие. Трябваше да излезе и да направи публично изявление какви мерки ще бъдат предприети – в опасност са личните данни на 5 млн. души. Вместо да излязат и да кажат, имаме проблем, излизаме и го решаваме с общи усилия, те казват: "Опозицията е виновна, защото ви плаши". Това е безотговорно поведение спрямо 5 млн. българи", подчерта Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във