Банкеръ Daily

Общество и политика

Губим близо 80-те млн. лв. за култура от Плана за възстановяване?

Борислав Геронтиев

Страната ни рискува да загуби 79 693 000 лева от Националния план за възстановяване и развитие на България, предвидени за култура. Причината е, че за да бъдат получени тези средства, в Плана е заложено да бъдат извършени спешни реформи в основната структура, която ще ги администрира. Става въпрос за Национален фонд "Култура", чийто изпълнителен директор - Борислав Геронтиев е подал оставка, която е била приета на 23 юни 2021 година. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на културата, откъдето уточняват, че на мястото на Геронтиев все още не е избран нов директор, въпреки че са проведени три заседания.

От Министерството на културата подчертават, че очакват от Националния фонд "Култура" спешни и адекватни действия в интерес на страната и българската култура.
В Министерството е била получена Петиция с искания за незабавни действия на Управителния съвет на Националния фонд „Култура" (НФК) за назначаване на нов директор и започване на необходимите реформи.

От ведомството на служебния министър проф. Велислав Минеков предупреждават, че ако даден сегмент от Плана за възстановяване и развитие се явява рисков, то има опасност Министерският съвет да се лиши от него, за да не застрашава целия национален план и плащанията по него. Именно поради тази причина Министерството на културата очаква от Националния фонд "Култура" спешни и адекватни действия.

Управителният съвет на НФК е председателстван от министъра на културата проф. Велислав Минеков, а негови членове са проф. Сава Димитров, Боян Ангелов, проф. Божидар Манов, Весела Христова - Радоева, Деница Езекиева, Станислав Почекански, доц. Юрий Дачев, Елиянка Михайлова, Теодора Дачева, Георги Керезов. Председателят на Управителния съвет предлага кандидатура за нов директор на Националния фонд "Култура", а членовете му са тези, които я одобряват, или не.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във