Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГУАМ, ИЛИ РУСИЯ И ЧЕТИРИТЕ ОБИДЕНИ

Версията, че Русия е стъпила на гърлото на съседите си, придобива в пресата все по-мрачни очертания. Никой отвън не чува жалния вик за помощ. Затова потърпевшите сами поемат своята защита. Обидените и отхвърлените от Русия вдъхват нов живот на своя съюз, нещо като анти-ОНД. Тази роля трябва да поеме организацията ГУАМ, която бе създадена през 1997 г. като опит да се отслаби доминирането на Русия в постсъветското пространство. Впрочем тази цел първоначално не бе афиширана. През последните месеци обаче отдалечаването от Русия и антируските настроения се усещат все по-силно в организацията.
Грузия, Украйна, Азербайджан и Молдова създадоха своя консултативен форум на 10 октомври 1997 г. в Страсбург по време на дискусии в Съвета на Европа. На 24 април 1999 г. на съвещание на високо равнище за евроатлантическото партньорство във Вашингтон към клуба на обидените от Москва се присъедини и Узбекистан, който обаче през 2002 г. излезе от организацията, а през последната година подписа приятелски и обвързващ договор с Русия. Причина стана категорично негативното отношение на западните страни към събитията в Андижан. Единствено Русия взе страната на узбекистанския президент Ислам Каримов, който вероятно по внушение от Москва сурово се разправи с противниците си.
През май миналата година, след оттеглянето на Узбекистан, организацията на недоволните от Москва се върна към първоначалната си формула ГУАМ, вместо ГУУАМ. Две години преди това ГУАМ стана наблюдател в ООН. През последните месеци в работата на организацията като наблюдатели вземат участие България и Румъния, което вдигна позициите й на международен регионален форум, обхващащ страни от Централна Азия, Каспийския басейн, Кавказ и Черно море.
На срещата в Киев на 22 май бе подписана декларация за създаването на Организация за демокрация и икономическо развитие - ГУАМ, а като главни направления в дейността й бяха посочени сътрудничеството с ЕС, разрешаване на регионалните конфликти, развитие на съвместни транспортни и енергийни проекти. За приоритетни партньори бяха признати ЕС и НАТО. Президентите Виктор Юшченко, Михаил Саакашвили, Илхам Алиев и Виктор Воронин определиха срещата си като историческа. Украинският външен министър Борис Тарасюк нарече организацията мост към НАТО. Четирите страни избягват антируската риторика, но емоционалният грузински президент Михаил Саакашвили трудно скрива отношението си към силния съсед, който, според него, по навик от съветските времена се държи като големия брат. Тбилиси упреква Москва, че насърчава сепаратизма в отделилите се Абхазия и Южна Осетия.
Пресконференцията в Москва на бившия министър на държавната сигурност Игор Георгадзе, който от десет години е и председател на опозиционната партия Справедливост, отново събуди чувството за несправедливост в Грузия. Георгадзе бе издирван и заради обвинения в покушение срещу предишния президент Едуард Шеварднадзе през 1995 година. Бившият шеф на грузинските спецслужби живее необезпокояван недалеч от Москва, а неотдавна обяви своята революция на копривата, която трябва да свали от власт лидера на революцията на розите Михаил Саакашвили. Георгадзе е благодарен на Русия, че му е предоставила възможност по юридически път да се защити от обвиненията на грузинските власти и нарича сегашното управление в Грузия шизотирания. Той обещава да възстанови дружеските отношения с Русия и предишния безвизов режим.
Бившият високопоставен сътрудник на съветското КГБ смята да върне в Русия и изгонените грузински вина. В света са известни два начина за производство на вино - европейски и кахетински, а в света има само 200 хектара земя, където се отглежда грозде за известното вино Хванчкара, твърди той. Тези количества, които се появяват в Русия като внос от Грузия, са просто абсурд, фекални маси, поясни Георгадзе. Защо да обвиняваме Русия, че отказва да приема тези вина, които се състоят от неизвестно какво и оцветители, пита Георгадзе. Неотдавна руският парламент забрани даже вноса на грузинската минерална вода Боржоми. Вино бе забранено да се внася в Русия и от Молдова - под същия предлог за фалшифициране на марките.
Легализирането на Георгадзе предизвика възмущение в Тбилиси, но заместникът на генералния прокурор на Русия Владимир Колесников заяви, че неговата страна има всички правни основания да предостави политическо убежище на човек, преследван по политически причини. Предоставените от грузинската страна мотиви за екстрадирането на бившия министър на държавната сигурност, според Колесников, не са достатъчно убедителни. След изтеглянето на руските войници от двете военни бази в Грузия явно Русия вече няма какво да губи и не се хаби с излишна дипломатичност.
Четирите страни обявиха създаването на зона на свободна търговия. Икономически най-силна е Украйна, но самата тя има достатъчно политически и стопански проблеми. Една от целите на новия съюз е да предложи алтернативни маршрути на руските газо- и нефтопроводи, като например Одеса - Броди и Баку - Джейхан. Азербайджан е единствената страна от четирите, която разполага със свои запаси на нефт и газ. Предпазливият Илхам Алимов се люлее между Русия и САЩ. Той прегърна Путин, когато цветните революции стигнаха до прага му и предизвикаха подозрения, че другият голям брат отвъд Океана е решил да помете с един удар режимите на политическите династии в Централна Азия. Алимов също временно се отдръпна от ГУАМ, но сега отново е сред старите приятели, макар непрекъснато да подчертава, че организацията не се конфронтира и не е насочена против никого.
Общността на независимите държави се развива като глобален съюз, четирите държави в ГУАМ си поставят за цел свободната търговия, откритата икономика и взаимопомощта. Присъединяването на България и Румъния - вероятни бъдещи членки на ЕС, дава допълнителна тежест на организацията. Молдовският президент даже предложи ГУАМ да се преименува в Общност на европейския избор за демокрация и икономическо развитие. Идеята бе отложена до есента. Грузия дотогава ще обсъжда целесъобразността на членството си в ОНД. Явно е, че засега обидата е по-силна от икономическите планове. Ако обаче на срещата на Г-8 в Санкт-Петербург през юли Западът успее да убеди Русия, че трябва да бъде добра и великодушна със съседите си, а Европа и САЩ дадат убедителни гаранции, че отличилите се със смелост и икономическо хладнокръвие страни ще получат път и мост към НАТО и ЕС, проектът ГУАМ на четиримата обидени президенти може да се окаже добър старт към света на желаните възможности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във