Банкеръ Weekly

Теория на конспирацията

Грузинци, лимузини и оръжие в тюрлюгювеч на службите

S 250 902cdeb8 acd1 4e51 bc7e 2e038584f52b
S 250 1209d496 96a7 4685 a19d c82c89091f8b


Измина почти седмица, откакто премиерът Бойко Борисов за пореден път се изяви като ПР на МВР - нещо, за което знаем, че много го бива още от времето когато беше главен секретар на ведомството. Днес обаче Борисов е министър-председател и никак не му приляга да лъска "табелката" на бившата си месторабота.


Въпросът е дали имиджът на МВР е била целта му, когато миналата седмица - преди началото на правителственото заседание - премиерът Борисов заяви: "Да похваля МВР за тая операция, която направиха. Такива сериозни хора гониха, толкова оръжие... Не бях виждал в "Ролс Ройс" да се движат. Никой не е очаквал от "Ролс Ройс" да го нападнат".

Ако това е била целта му, уцелил е периферията на мишената. За разлика от предишни хвалби, когато е предлагал на аудиторията не само хляб, но и зрелище. Било чрез веществени доказателства, които всеки може да пипне, било чрез обилни снимкови и аудиовизуални материали. А сега... само приказки. За някакъв си "Ролс Ройс", някакви си грузинци и някакъв си арсенал. И нищо конкретно...

Потребителят обаче знае: щом го е казал премиерът - значи е единствената истина! Колкото до конкретиката и онагледяването - те ще дойдат после. Когато "ресорните" медии, с малко помощ от приятелите в службите, разпространят правилните предположения, хипотези и работни версии на тема "За кого точно бие грузинската камбана!" 

Така и се случи... за пореден път.

Ни в клин, ни в ръкав, в началото на седмицата на бял свят изскочиха страховитите и въоръжени до зъби грузинци, които храбрите служители на МВР преследвали из София толкова дълго, колкото е било необходимо да сгащят "Ролс Ройс"-а им. И да ги извадят от купето толкова лесно и безболезнено, колкото се вадят от черупките току що сварени охлюви.

Според част от тиражираните публикации по случая, грузинците били спрени за проверка, след като буден столичанин видял оръжието в багажника на "Rolls-Royce" на бензиностанция, където спрели да заредят. И обадил на телефон 112...

Според други писания

грузинците били наблюдавани от дълго време от службите,

като във въпросната вечер - 22 срещу 23 януари - е проведена специализирана операция по задържането им. Тази част от публикациите довършва онова, за което премиерът Борисов деликатно намекна:  МВР храбро си е свършило работата, залавяйки група килъри от Грузия, която е била обект на перфектно планирана и проведена операция.

Чудно обаче защо, по време на въпросната перфектна операция, никой не се е сетил да вземе една камера и да "отснеме" нейното финализиране? Както винаги досега това се е случвало:

- интродукция - т.е. кадри с общ план: вечер, бензиностанция, маскирани командоси, застинали в очакване на врага, 

- кулминация - размазани кадри, озвучени с традиционните заповеди "Излез!", "Легни!", "Не мърдай!" и "Ще стрелям, бе!",

- финални кадри - натръшкани бандити и незаконен арсенал, открит в багажника и подреден като за изложба върху предния капак на колата.

В "грузинския" случай обаче такива художествени екстри няма. Няма нито любителско видео, нито папарашки снимки, направени от случайно преминаващи граждани, качено в социалните мрежи и оттам - завъртяно "по телевизора". А не е като да не си заслужава: откакто се помним като демокрация, никой никога и по никакъв повод не е залавял поръчков убиец с адресна регистрация и законно притежавана лека кола. Нищо, че жилището му е в елитния квартал "Лозенец", МПС-то - "Ролс Ройс". 

Близо седмица прокуратурата, която от 2005 г. е господар на досъдебното производство, също мълчи. Официално! Защото неофициално, някой продължава да надува медийния балон с нови и нови подробности - проведени обиски, заловени купища оръжия...

Разкрит бе собственикът на "Ролс Ройс"-а - грузинецът Гиа!

Научихме трудовата биография на другия задържан: бивш командос от специалните грузински части "Омега", участвал във втората чеченска война 1999-2009 година.

После ни ощастливиха с предполагаемия "мега" злодей -  могъщият грузински бизнесмен, съсобственик на мол "Парадайз".

А накрая градусът на неофициалните разкрития удари в тавана с информацията, че в София е пристигнал азърбайджанският криминален  авторитет от грузински произход - Надир Салифов-Гули!

На фона на

упоритото мълчание на МВР и прокуратурата, 

"автентичните" версии, докато продължават да се множат, стават все по-екзотични.

Налага се обаче една единствена представа: службите контролират случая най-малко четири  месеца, а грузинците са наети да очистят братя Найденови - смъртните врагове на Васил Божков-Черепа. А резултатът е очакван: обществеността свикна с наложената му "истина", че Божков е поръчал на грузинците, дето живеят в София от сто години, да гръмнат двамата братя, дето са му ортаци от двеста години!

Изникват обаче няколко логични въпроса във връзка с тиражираните версии. Най-напред не е ясно задържането на грузинците как е станало - след проверка на улицата, или след старателно подготвяна от месеци операция. Тъй като се опитваме да повярваме в бдителността на нашите служби, отхвърляме хипотезата за пътна проверка. Но тогава възниква питането защо разследващите са изчакали грузинците да се натоварят на "Rolls-Royce" и тогава да ги ударят?

Ще отговорим вместо службите, за да разубедим неверниците. Изчакали са ги да се натоварят в колата, защото в апартамента им грузинците складирали много оръжие и е било опасно да се предприеме операция по проникване там. А в колата е по-лесно и безопасно - докато грузинците се усетят и отворят багажника, за да докопат автоматите,

храбрите служители на МВР вече са ги закопчали

с белезници, без да е гръмнала дори и една пушка.

Добре де, каква в такъв случая е мистерията около въпросния "Rolls-Royce" ? След като е бил доказателство за престъпната дейност на групата, какво е дирил дни след спецоперацията в подземния паркинг на мол "Сити Парк София", близо до автомивката?Обикновено там го паркирал собственика му Гиа, грузинец, който от години живее в жилище на площад "Цветна градина" в "Лозенец". Според очевидци, същият "Rolls-Royce" се е намирал в подземния паркинг до ранния следобяд на 27 януари, понеделник, след което неизвестни лица го откарали в още по-неизвестна посока.

Ако се придържаме към версията за храбрите български служби, които предотвратили опит за убийство, обаче естествено се налага въпросът що щат в България грузински килъри, за които е известно, че се занимават с оръжие, наркотици, мокри поръчки и още какво ли не още от 90-те години?!

Изброените въпроси, които очакват отговори, се отнасят до фактологическата обстановка. Далеч по-тежък и принципен е въпросът защо у нас на най-високо ниво в държавата продължават манипулациите чрез подмяна на обективното разследване с подхвърлени информации от типа "една жена каза"? 

Случаят с т.нар грузински килъри ни припомня стара слабост на прокуратурата и МВР като разследващи - те направо влизат, и след това чукат на вратата...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във