Банкеръ Daily

"Политико":

"Групата за натиск" на Курц няма шансове за успех

Австрийският канцлер Себастиан Курц посрещна във вторник няколко европейски лидери, които наскоро осъзнаха, че е трябвало да поръчат повече дози от COVID ваксините, когато са имали тази възможност, пише брюкселското издание "Политико". Сега държавниците настояват за "коригиращ механизъм за в бъдеще, за да могат справедливо да разпределят по-нататъшните дози за от ваксините". Курц обаче даде заден при някои от критиките си, като призна, че "това не е по вина на Европейския съюз".

Търсят се приятели: "Групата за натиск", както изданието нарича вчерашната среща във Виена, на която присъства и премиерът Бойко Борисов, сега призовава останалите да компенсират собствените им националните решения, които се оказаха грешни. Въпросът, който групата първо повдигна в съвместно писмо, ще бъде обсъден на заседание на Европейския съвет по-късно този месец. Днес то ще обсъжда на ниво посланици в Брюксел, за да има уточнена позиция, когато евролидерите разискват темата по-късно. Отсъствието на подготовка е знак за катастрофа.

Има ли някакъв шанс? "Коригиращ механизъм" би означавало например Австрия и "нейните приятели" да получават повече от всички допълнителни дози, които Европейската комисията успява да осигури, както направи във вторник. Курц по-рано този месец вече получи допълнително 100 000 дози от ваксината на Pfizer за един район на Австрия. "Сега той би искал да бъде обезщетен от други държави-членки на ЕС за това, че е подходил скъпернически при закупуването на ваксини". Шансовете му сега обаче са нищожни.

Всеки лидер знае болката от вътрешния натиск, но малко могат да твърдят, че никога не са се поддавали на изкушението обвиняват ЕС за собствените си грешки. За първи път обаче става дума за истинска игра на принципа "всичко или нещо" между страните от ЕС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във