Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Гръцкият остров" на Борисов потопи тв предаване

Милен Цветков

"Прекален светец и Богу не е драг", е казал българският народ. Тези дни нагледно се убедихме, че има много истина в тази сентенция.

Всичко започна преди няколко дни от едно ни в клин, ни в ръкав емоционално избухване на премиера Бойко Борисов от Брюксел срещу "жълтите" гръцки медии. "Гръмнали гръцките медии, че съм купил остров в Гърция. Просто нещастни, долни лъжци жълти! Мръсници! Сто души да му повярват на това! Има в гръцка преса, а ни остров, ни гявол... лъжа! Лъжа след лъжа! Жалки, нещастни, долни лъжци мръсни!", ядосано ги наруга министър-председателят насред коментара си по въпроса за мигрантите, без никой да го е питал по тази тема. Думите му минаха и заминаха.  Който ги е чул - чул. Само част от българските медии се заинтересуваха от това за кратко, тъй като новината намирисваше на фалшива.

На 26 юни обаче гръмна скандалът със спряно тв предаване на журналиста Милен Цветков, който анонсирал, че ще нищи темата. Предаването на Цветков се излъчва в полунощ, но някой от началниците му в "Нова тв" явно сериозно се е уплашил, та забранил излъчването му и пуснали повторение на по-старо - на футболна тема. Едва ли толкова много хора гледат нощем телевизия, но със сигурност след историята с цензурираното предаване всички са разбрали за гръцкия остров.

Престараването на фенове на Борисов, заемащи ръководни постове в телевизията или презастаховащите се, му докара главоболие, защото сега освен подозрението, че си е купил остров, се прибавя и друго - че се намесва в редакционната политика на медиите и едва ли не, че сам е поискал това предаване да падне. А на фона на незавидното 111-о място на България по свобода на словото според "Репортери без граници", това определено не е в полза на премиерския имидж.

Всъщност престаралите се ръководни органи на телевизията направиха на Борисов голяма мечешка услуга, та се наложи той да се обяснява пред журналистите в началото на заседанието на Министерския съвет в сряда (27 юни).

"Умолявам ви - дали се цензурирате, дали се автоцензурирате, но моля ви не ми забърквайте името (…). Всичко, което има фалшиво, да го пуснат - все ми е тая. Защото рано или късно истината излиза. Имате прекрасни разследващи журналисти, пуснете ги да отидат да проверят и ако е истина, ще дойда и ще си оставя там оставката. Но не издевателствайте така върху мен", обърна се Борисов към снимащия началото на правителственото заседание оператор от "Нова тв". Залогът е голям - оставка, което означава, че и най-добрите разследващи хрътки да хукнат по дирята, нищо няма да намерят.

Междувременно стана ясно, че записът от Брюксел с гневните думи на Бойко Борисов е излъчен вечерта на 24 юни по БНТ, но после тази част е изчезнала от записа на телевизията във Фейсбука. Информацията е заличена и от някои слабо популярни сайтове, които са я пуснали.

Това не е първият скандал в "Нова тв", свързан с цензура. Така изстина столчето на Ани Цолова, напусна разследващият журналист Васил Иванов с обвинения срещу директорката на "Новини и актуални предавания" Дарина Сарелска, а после беше освободена и самата Сарелска.

Признаци на цензуриране започнаха да се наблюдават и в БНТ, откакто там се настани новият генерален директор Константин Каменаров. Назначеният от него за програмен шеф Емил Кошлуков първо се опита да свали от екран "Денят започва с култура", но след вдигналия се шум и създалото се напрежение  новият управленец се задоволи с уволнението на продуцента на предаването Весела Петрова. Понеже имаше и протести на екипа и граждани пред медията, затова пък го отнесе главният продуцент и дългогодишен кадър на БНТ Роберт Ковачев без никакви обяснения. После си отидоха още няколко души, изкарали по-голямата част от трудовия си стаж в държавната медия.

Сега оттам си тръгва и журналистката Мария Чернева  заради "публична екзекуция" пред редакцията и немотивирано отнемане на ресора й "Здравеопазване". Чернева е отстранена и от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, където е представител на БНТ, след писмо на шефа на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) Пламен Таушанов, без да й е дадена възможност да се защити.

"Повярвайте ми - нямам избор. Особено след моята публична екзекуция пред цялата редакция на новините. Когато директорът на информация (Уляна Пръмова - б.р.) посегна на най-ценния ми капитал - доброто име и доверие, градено 25 години. С недопустими внушения за недостойно поведение като представител на БНТ в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, с изразена погнуса към мен. Единствено по твърдения в някакво писмо към генералния директор...", написа Чернева в профила си във Фейсбук. А нейни колеги споделиха, че случилото се с нея е било послание към всички да не критикуват министрите от правителството на Бойко Борисов.

БСП не пропусна да се възползва от поредния скандал, свързан със свободата на словото и на журналистите. "Основната цензура у нас има политически основания и идва от лидера на най-голямата партия", коментира депутатът Александър Симов. По думите му тежката медийна среда е пряко следствие от политиката на управляващите и на премиера. Той припомни дебата отпреди няколко седмици за свободата на словото, предизвикан от социалистите. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков тогава се усъмни в класацията на "Репортери без граници" и заяви, че България трябва да е на много по-високо място от 111-ото, тъй като у нас нямало убити журналисти.

"Да, у нас убити журналисти, слава Богу, няма, но вече виждаме, че има убити теми. Има убивани предавания, тъй като убийството може да бъде не само физическо, но и морално и журналистическо. И това се случва пред очите ни", заяви Симов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във