Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГРУБА ИГРА В МАЧА ЗА БУЛГАРТАБАК

Както е известно, апетитът идва с яденето. На масата са сервирани НЕК и Булгартабак и желанието на консултантите да се заемат с тяхната приватизация е особено голямо. За някои то даже изби в булимично нетърпение и те впиха зъби в конкурентите.


През тази седмица (на 11 юни) всички седем кандидат-продавачи на Булгартабак: Merrill Lynch, Bankers Trust, West Merchant Bank, Nomura International, Regent Pacific Corporate Advisory, Dresdner Kleinwork Benson в съдружие с Сredit Anstalt Investment Bank и UBS заедно с Raiffeisen Investment ще се съберат в различни часове в сградата на Агенцията за приватизация, за да се опитат да убедят комисията в своите предимства. Редовните наблюдатели на пуловата приватизация веднага забелязаха, че Агенцията за приватизация промени правилата си. При избора на останалите приватизационни консултанти на интервю бяха поканени тримата кандидати с най-добри оферти. Единствено за пул Металургия от осем кандидати за разговори бяха избрани първите четири, но не и всичките, както ще стане с кандидатите за Булгартабак. Това, според експертите на АП, се дължи на факта, че офертите на седемте са толкова близки, та комисията не може да отсее най-добрите. Тази теза защитиха и експертите от Агенцията за приватизация. За първи път на българска територия се води такова разгорещено състезание за спечелване на посредничеството за Булгартабак, заяви Захари Желязков, директор на агенцията. Вярно е също, че съперниците са почти равностойни. Всички претенденти, с изключение на Regent Pacific Corporate Advisory Ltd., са световноизвестни инвестиционни банки.


Защо Булгартабак привлича като магнит посредниците?


Тютюневият холдинг е типичен пример за публична компания от западен тип. Той не е обременен с огромни задължения (лоши кредити), на каквито се радват всички останали големи предприятия в страната. Освен това не се налага потенциалният купувач да прави кой знае какви спешни инвестиции в него, нито да търси нови пазари за неговата продукция. Според специалистите Булгартабак спокойно може да бъде приватизиран чрез борсовите пазари. Потвърждение, че стоката държи цена, бе и фактът, че в първата вълна от масовата приватизация бяха предложени 20% от капитала на Булгартабак и 18% от акциите бяха изкупени веднага.


Както е известно, на война и в любовта всички средства са позволени. И понеже кандидатите знаят, че изборът им ще се решава от управляващите, а не от приватизационните експерти, именно натам бяха насочени и усилията на повечето от тях. В началото на март тази година Merrill Lynch покани българска правителствена делегация, водена от Иван Костов, да посети Съединените щати. Другият основен кандидат - Raiffeisen, също не остана назад и в края на април организира посещение в Австрия на делегация начело с Александър Божков. Слуховете говорят, че UBS e била посъветвана първо да се обърне към фондация Бъдеще за България, за да пробие на българска територия и да предразположи управляващите.


Находчивостта на някои от конкурентите тласка останалите кандидати към игра с непочтени методи.


Най-услужлива се оказа пресата


Миналия вторник в. Стандарт публикува обширен материал за октопода Райфайзен. Обвиненията бяха насочени главно към директора на Райфайзен Инвестмънт България Александър Съботинов, който бе директор на Агенцията за приватизация, когато се подписваха договорите за пул Разни (Горубсо, Асарел Медет, Дюни, Русалка, Витоша 47 и Меком) и за пул Металургия. Освен това в статията се твърдеше, че Райфайзен България пере мръсни пари. На следващия ден последва и отговорът от българското поделение на австрийската банка. Накратко то гласеше: Партизанските атаки от страна на конкуренцията искат да опетнят нашето добро име и репутация и в частност да компрометират нашите шансове в сегашния конкурс за приватизация на Булгартабак. Целта е да се подцени ролята на консултантите в приватизацията... Миналата сряда в. 24 часа се нае да разясни сблъсъка на интереси, като назова публичната тайна, че бившият шеф на Трон Красимир Стойчев лобира за Merrill Lynch.


Всъщност промиването на мозъци започна преди повече от два месеца. При завръщането си от Австрия, на 30 април, на въпроса на репортер от в. 24 часа дали е ясно кой ще посредничи при приватизацията на Булгартабак, вицепремиерът Александър Божков отговори: Райфайзен, която ще се обедини с някоя от деветте банки, първоначално одобрени от Агенцията за приватизация. Това изявление силно притесни останалите кандидати. Впоследствие се оказа, че твърдението на вицепремиера е предадено неверно: или вестникът е манипулирал думите на вицепремиера, или той не е имал това предвид. На 3 май в емисия на програма Хоризонт Александър Божков констатира: Загрубява конкурентната битка между кандидат-консултантите за продажбата на Булгартабак, БУЛБАНК и НЕК. Вече се нанасят и удари под кръста. Някои кандидати пускат слухове, че вече са избрани ...


Преди две седмици отново в. Стандарт разкри греховете на друг кандидат в надпреварата за Булгартабак - Nomura International Pls.


За да охлади страстите, Захари Желязков подхвърли, че е възможно на победителя в състезанието за приватизацията на Булгартабак да бъде предложено да поеме и пул Машиностроене, към който нито един консултант не е проявил интерес досега. Все пак той уточни, че става дума единствено за предложение, а не за изрично изискване - то би било несериозно. Ако победителят ни предложи да поеме и машиностроителните заводи, ще му ги дадем, а ако не - ние ще го помолим да направи това - коментира с насмешка Захари Желязков. Колкото до кандидат-посредниците, те са крайно недоволни, че Агенцията за приватизация отново изисква от тях да променят финансовите си предложения.


Все още се бави и определянето на посредниците за продажбата на НЕК. Експерти от Агенцията за приватизация обясниха забавянето така: Винаги когато съществуват междуведомствени комисии, процесът се бави. Иван Шиляшки, председател на Комитета по енергетика и председател на Комисията по оценка и избор на приватизационен посредник за пул НЕК, уверяваше, че до края на миналата седмица (5 юни) ще бъдат известни имената на участниците, които ще бъдат допуснати до интервюто. На 4 юни стана ясно, че на прослушване ще се явят Credit Suisse First Boston, Price Waterhouse, Deloitte Touche, както и Arthur Andersen в съдружие с Credit Anstalt Investmwnt Bank. Останалите претенденти - Първа инвестиционна банка и NM Rothschild end Sons Limited, не са поканени да посетят агенцията на 16 юни, а там ще се проведе следващият кръг от преговори.


Експерти от Агенцията за приватизация коментираха, че неоправдано се бави формирането на пул ВПК. Първоначалното условие беше това да стане до месец, след като парламентът приеме програмата за преструктуриране на военните заводи. Този срок отдавна изтече и сега на преден план се поставя още едно изискване: Металхим холдинг трябва да намали до 34% участието си в капитала на дружествата, произвеждащи специална продукция. Тази трансформация трябва да стане, като холдингът прехвърли въпросните акции на принципала - Министерството на промишлеността. Едва след това военните дружества могат да се групират в пул ВПК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във