Банкеръ Weekly

Общество и политика

Грозна пломба за зъболекарския бюджет

Българският зъболекарски съюз и ръководството на Националната здравноосигурителна каса ще ни изпилят нервите с поредния "беззъб" рамков договор за дентални дейности. Ведомството, ръководено от д-р Румяна Тодорова, успя да задели едва 110 млн. лв. за зъболечение през 2014-а. По тази причина милиони българи отново ще се разминат със зъболекарския стол, освен ако не извадят стотачките от портфейлите си. По препоръка на Световната здравна организация всяка държава, която иска да има разбираемо говорещи граждани, следва да отделя за зъболекарите поне 10% от бюджетните си разходи за здравеопазване. И у нас това годе-долу се правеше в зората на задължителното здравно осигуряване. После парите за прегледи, пломби и упойки започнаха да се свиват с всяка изминала година. За да стигнем до сегашната ситуация, в която млади хора показват "усмивки с дупки", възрастните дори не могат да мечтаят за нови протези, а профилактиката е непозната дума в речника на огромна част от зъболекарите.


На всичко отгоре наличните средства се наливат за некачествено лечение, което не разрешава проблемите, а ги отлага или задълбочава. Пакетът дейности, които един пациент може да използва по каса, от години не е пипан. И вече е съвсем морално и физически остарял. Децата и юношите до 18-годишна възраст могат да разчитат на един обстоен преглед със снемане на зъбен статус, една пломба, вадене с упойка на по един постоянен и временен зъб, както и лечение на пулпит или периодонтит на временен или постоянен зъб. За възрастните обхватът на услугите е още по-стеснен. Касата плаща на стоматолозите 6.44 лв. да ни прегледат и вземат зъбен статус, 25.45 лв. се отпускат за пломба с амалгама, същата сума е заделена и за вадене на зъб с упойка. Въпросните 50-60 лв. не покриват дори разходите за консумативи на зъболекарите, без да броим вложения труд, камо ли пък да се говори за печалба. За всеки стоматолог е далеч по-изгодно за изчистването на зъб от кариес и запълването му с фотополимерна пломба да вземе 120-150 лв. в брой, вместо да изпише залудо куп бумаги и после да чака с месеци 25 лева. Затова е разбираема реакцията на повечето от тях, когато видят здравна книжка пред очите си.


Не по-малка е драмата за пациентите, които вече не искат устите им да се пълнят с грозен оловносив материал, предизвикващ нови кариеси. Още по-малко пък са съгласни зъбите им да бъдат вадени с методи от средновековната инквизиция. Парадоксално, но това все пак е по-добрият сценарий, защото касата нито покрива допълнителни услуги за пенсионерите, нито плаща за спешната дентална помощ. А положението на "третата възраст", по данни на Българския зъболекарски съюз, е епидемиологично, след като един милион от тях се нуждаят спешно от поне една протеза. При тази ситуация от съсловната организация се обърнаха с отворено писмо към касата, заявявайки, че пакетът от дентални услуги за възрастни е символичен и абсолютно недостатъчен, а освен това с прилагането му се нарушават принципите за равнопоставеност на здравноосигурените лица. Поискан бе бюджет от 176.5 млн. лв., който да осигури поне минимално разширяване обхвата на услугите. Но от ведомството на д-р Тодорова в типичен стил отговориха "пари нема - действайте". Неслучилата се промяна в статуквото пък стана причина за вътрешносъсловна война с нелицеприятно вадене на "кирливите ризи".


От Сдружението на българските зъболекари изтъкнаха, че касата налива пари за лошо лечение и вината за това е на Българския зъболекарски съюз, който не е направил нищо, за да постигне по-високо качество на услугите. Според заместник-председателя на сдружението д-р Георги Цалов ръководството на БЗС е далеч от нещата, които се случват в областта на стоматологията, защото рядко работи в зъболекарски кабинети. По думите му с бюджет от 110 млн. лв. може да се създаде масова профилактична програма за децата, вместо тези пари да се наливат в некачествени пломби. "За да се осигури необходимата профилактика и зъболечението на всички, са необходими между 550 млн. и 600 млн. лв. годишно. Едва когато за здравето на зъбите ни държавата отпусне тези средства, тогава всеки желаещ ще може да бъде обслужен безплатно", мотивира се Цалов. Освен това "опозиционните" зъболекари предложиха стоматологията за възрастни да бъде извадена от пакета на касата и да премине към доброволните здравноосигурителни фондове.


В отговор на обвиненията председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов каза, че договореното гарантира поне стабилност в системата и добра база, от която да се искат повече пари за 2015-а. Според Миланов амалгамата се използвала в цял свят и е най-здравият и "най-социалният" материал, освен това пациентите можели да си доплатят за фотополимер. Тоест, едните настояват за качество, а другите - за увеличение на количеството зъболекарски услуги, заплащани от здравната каса. Но и двете страни май ще си останат само с лошия вкус в устата. А за седемте милиона пациенти са отредени по 15 левчета, с които да си сложат по една упойка на всеки венец. За да могат после сами да хванат клещите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във