Банкеръ Daily

Общество и политика

Гроздан Караджов обеща нова среща с превозвачите

Все някога тол реформата трябва да бъде извършена и все някой трябва да я направи. Това каза пред журналисти в Кюстендил министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Караджов дойде в Кюстендил заради изнесеното заседание на парламентарната група на "Има такъв народ". Той още веднъж каза, че отправя покана към протестиращите превозвачи за нова среща за диалог.

 "Неслучайно днес съм инициирал нова консултация. Такава среща ще се проведе най-вероятно, зависи от тяхното време, или в края на тази седмица, или в началото на следващата. Тази работа съм абсолютно убеден, че е справедлива, а докато смятам, че си върша добре работата, тоест докато съм сигурен, че не предлагам нещо несправедливо, няма смисъл и сам да си подавам оставката. Все някога и все някой ще трябва да я направи тази реформа. Е, в случая казвам: "В моето време, на мен се падна това нещо. Аз трябва да проведа тази реформа". А от разговори, от диалог, никога не се отказвам", заяви регионалният министър.

Днес почти през целия ден имаше протестно шествие на превозвачи по главен път Е-79 около Дупница. Пътища в региона не са затваряни, коментираха от Областната дирекция на полицията.

Управляващите не ни чуват от ден първи. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Припомняме, че по-рано днес в София камионите и автобусите останаха на входа на града на бул. "Цариградско шосе", тъй като не бяха допуснати от полицията да се придвижат към центъра за днешния протест.

"Поканихме управляващите да дойдат при нас, но нито един от тях не се отзова. Ние сме тук и сме готови за диалог. Ако правителството иска да преговаря с нас, ние сме тук и утре", заяви Милтенова.

"Ние предлагаме намаляване на цената на горивото за всеки български гражданин чрез намаляване на акциза и биодобавката. По отношение на тол таксата ясно сме заявили, че настояваме увеличението да се разглежда от 1 януари 2023 г., а не от 1 юли тази година, което ще се отрази изключително пагубно на бранша в настоящата кризисна ситуация", посочи тя.

"Не сме имали за цел да обтягаме отношенията с правителството, търсим диалог, но за съжаление от 13 декември насам всичките тези срещи не са довели до нищо положително. Няма никакви мерки, въпреки заявките от страна на управляващите", каза още Магдалена Милтенова.

Превозвачите отново излязоха на протест. Десетки камиони и автобуси се събраха във вторник сутрин на „Цариградско шосе” в София и към 11:00 часа блокираха движението в района на „Врана”.

В Пловдив от рано сутринта бяха блокирани всичките входове на града. От бранша твърдят, че правителството не иска да преговаря. Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания - намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

Малко след 8.00 ч. на „Цариградско шосе” в София се подреди колона от камиони и автобуси. Очаква се малко по-късно те да тръгнат към Министерския съвет. Ще блокират участъците от бул. „Мария Луиза” до бул. „Г. С. Раковски”. Очаква се в района да бъдат разположени около 150 камиона и 50 автобуса. Онези, които няма да могат да влязат в центъра, ще направят протестно шествие от „Цариградско шосе” до „Ботевградско шосе”.

„Напрежението продължава да расте. Г-н Събев и г-н Караджов наливат масло в огъня. След вчерашните им изказвания се организираха протести в много градове, където такива не бяха обявени. Вълната е тръгнала, протестът ще е мащабен днес”, заяви пред Нова тв Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според нея с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с между 40 и 50 стотинки.

Относно тол системата Милтенова каза, че промени в средата на годината ще доведат много фирми до фалити.

Всичките шест входа на Пловдив са блокирани от тежкотоварни камиони. На „Асеновградско шосе" се пропускат автомобили само през най-лявата лента. Това доведе до образуването на дълга колона. Очаква се в протеста в града да се включат 300 камиона.

„Продължаваме да искаме оставката на трима министри. Видяхте какво се случи при опита за разговори. Ако исканията не бъдат изпълнени, има риск от фалити - на транспортни компании и автобусни превозвачи”, заяви Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи.

От своя страна Васил Пиронков, собственик на транспортна фирма, посочва, че проблемът е от години. "В момента се увеличи с ръста на горивата. Регламент 13 70 на ЕС гласи, че общините и държавата, когато възлагат превоз на пътници, трябва да заплащат реално направените разходи и 5% рентабилност. Няма фирми на хранилка. Заплащани са само част от тези средства по този регламент", обясни той. Шофьорите пък са категорични, че искат оставката на цялото правителство.

В Бургас над 100 фирми разположиха камиони и автобуси на ул. „Крайезерна”. Шествието тръгва в 11.00 ч. и се очаква да мине през едни от най-натоварените булеварди.

"Искаме намаление на акциза на 50% и махане на биодобавката за дизела и временно спиране на увеличението на толтаксите. Ако няма чуваемост, на 18 май ще преминем към затваряне на търговски вериги, пътища и граници", коментира Васил Михалев, заместник-председател на Националното сдружение на товарните превози.

"Искаме да се реши проблемът с финансирането на превоза до малките населени места. Ако това не се случи, те ще останат без транспорт след изтичане на договорите. Общините Средец, Малко Търново, Руен, Сунгунларе и Карнобат са заплашени от това. Приходите са много ниски", предупреди Румен Христов, собственик на превозвачески фирми.

Протестиращи затрудняват движението и по магистрала „Марица”, в района на граничен пункт „Капитан Андреево”. Периодично хората блокират платното в посока Хасково и така забавят трафика.

Миналата седмица част от превозвачите напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да се обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата. 

Междувременно от таксиметровия бранш ще решават кога и как да се включат в националния протест на транспортния сектор. Няколко синдиката се събират във вторник на среща, за да обсъдят казуса. От бранша настояват за помощ от държавата, отново заради високите цени на горивата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във