Банкеръ Daily

Общество и политика

Гросмайстор Веселин Топалов е сред 50-те най-велики шахматисти в историята

19-ият световен шампион Веселин Топалов намери водещо място в Топ 50 на най-великите шахматисти в историята. Българският супергрсомайстор беше нареден на 21-ва позиция сред петдесетте най-паметни състезатели в древната игра.

Класацията беше изготвена за специализирания сайт Chess24.com от двамата треньори на световния шампион Магнус Карлсен - гросмайсторите Петер Хайне Нилсен и Ян Густафсон. Въпреки че техният възпитаник е №1 в световната ранглиста вече цяло десетилетие и несменяем носител на световната титла от 2013 г., на първо място в престижната подредба е поставен Гари Каспаров.

Класацията, наречена още "Зала на славата" на световния шахмат, е изготвена въз основа на съвкупност от множество фактори, включително статистическата база данни на популярния анализатор Джеф Сонас, основател и собственик на сайта Chessmetrics.com. В поредица от персонално подготвени видео коментари през последния месец авторите Нилсен и Густафсон представиха подробно аргументите си за всеки свой избор.

Победителят във вечната ранглиста Каспаров е обрисуван като "парола" за няколко поколения шахматисти. Роденият в Баку 57-годишен гений е шесткратен световен шампион в периода 1985-1995 г. и водач в ранглистата на международната федерация (FIDE) в продължение на над 21 години от 1984 до 2006 г.

"Отказа се от голямата игра през 2005 г., но и до днес участва в демонстративни турнири. Политическата му активност предизвиква разнопосочни мнения за персоната му, но той остава епохална фигура и явление за шахмата", пишат авторите на класацията.

Съвременният хегемон Карлсен е нареден на второ място, а синтезираната му визитка гласи: "На 13 години, 4 месеца и 27 дни става вторият най-млад гросмайстор в историята. Носител е на "Шахматен Оскар" за 2009, 2010, 2011, 2012 и 2013 г. Все още е активен състезател и е №1 вече повече от десетилетие."

Трета позиция заема покойният Боби Фишер - единственият световен шампион от САЩ. Американската легенда, приключил живота си като гражданин на Исландия, е описан така: "Печели титлата на 1 септември 1972 г. в Рейкявик, след като побеждава Борис Спаски в определяния от повечето шахматни специалисти за най-велик мач в историята на шахмата. След това отказа да защитава короната, живее в Исландия и Япония, превръща се в енигма и е преследван от закона в родината си."

За Веселин Топалов, който беше световен шампион от 2005 до 2006 г. и №1 в света в отделни периоди от 2006 до 2009 г., авторите на историческия Топ 50 пишат: "Българският гросмайстор спечели световната титла на първенството в Сан Луис (Аржентина), а после имаше още два шанса да се качи на върха в шахмата. Първо загуби скандален мач в Елиста от Владимир Крамник (2006 г.), а четири години по-късно бе победен драматично във финалната партия от Вишванатан Ананд."

Facebook logo
Бъдете с нас и във