Банкеръ Daily

Общество и политика

"Гринпийс" България се обяви против изгаряне на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"

ТЕЦ "Бобов дол"

Изгарянето на отпадъците е най-лесният начин да се справим с проблема, но в дългосрочен план ще трябва да се справяме с друг проблем - свързан със съхраняването на отпадъка от горенето, опасните вещества от горенето. Те трябва да се съхраняват в специални хранилища. Това каза пред БНР Меглена Антонова от "Гринпийс" България.

Изпълнителната агенция по околна среда позволи на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци. Утре изтича срокът, в който решението на агенцията може да се обжалва. От "Гринпийс" - България казват, че всеки от нас би могъл да го оспори.

"Новото при ТЕЦ "Бобов дол" е, че им се разрешава в горивото – вместо да горят само въглища, да добавят и други видове горива. Когато говорим за отпадъци, те са най-разнообразни и това е едно от нашите притеснения, защото им се позволява да горят пластмаси, опаковки, текстил, отпадъци от шивашката и обувна индустрия. Не сме сигурни как това ще бъде следено и какво точно ще попада в съдържанието на този отпадък и съответно какви ще са последиците“, обясни Антонова. Тя добави, че когато се горят такива неща, остава и отпадък, който също е опасен за здравето.

"За нас това е нещо като прозорец – започва се с горене на малко количество отпадъци. В момента са заявени около 100 тона отпадъци на денонощие. Останалата част ще бъде биомаса. По-голямата част все още ще е от въглища", коментира Меглена Антонова. Тя обаче даде пример с "Топлофикация – Сливен":

"Те започнаха с малко количество, след това излезе информация, че за тях това не е достатъчно като количество и пожелаха да изгарят още повече отпадъци. Това е само началото на това те да се превърнат в едни големи пещи за изгаряне на отпадъци. Виждаме все повече, че горенето на въглища не е рентабилно".

Според нея това трябва да е сигнал, за да се помисли за друга алтернатива за производство на електроенергия.

Антонова подчерта още, че промяна на горивото би трябвало да води със себе си промяна на инсталацията. От централата обаче твърдят, че това не е необходимо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във