Банкеръ Daily

Общество и политика

"Грийнпийс" дава препоръки на екоминистъра Емил Димитров

В рамките на съвместната си кампания "Свободни от пластмаса" от "Грийнпийс" – България и Екологично сдружение "За Земята" подадоха писмо до министъра на околната среда с препоръки за решителни мерки за справяне с пластмасовото замърсяване.

В писмото си екоорганизациите пишат, че във връзка с приетата миналата година Директива (ЕС) 2019/904 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 година относно намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда и предстоящото ѝ транспониране в българското законодателство, те призовават това да се случи адекватно.

Като причина за писмото изтъкват, че обхватът на забранените в Директивата пластмасови изделия за еднократна употреба е твърде малък, а същевременно 95% от българите искали справяне с проблема с пластмасовото замърсяване. Затова екоорганизациите питат екоминистъра Емил Димитров има ли план и график за транспонирането на Директивата, като в същото време отправят 12 препоръки, които биха подобрили положението значително.

Сред препоръките са да нарасне задължителната такса върху всички размери пластмасови торбички, включително най-тънките такива и това да бъде последвано от забрана за използването на всички размери пластмасови торби за пазаруване през 2025 г. и замяната им с дълготрайни алтернативи за многократна употреба.

Друга препоръка към министъра на околната среда и водите е обществените поръчки да дават предимство на повторната употреба в ключови области като хранителните услуги. В писмото се изтъква, че от особена важност е и снабдяването на учебните заведения, тъй като "детските градини, училищата и университетите у нас бълват огромни количества пластмасови отпадъци". А приемането на храна и напитки от еднократни пластмасови съдове възпитава поведение, което противоречи на общоевропейския стремеж за ефективно използване на суровините в кръгова икономика, се казва още в писмото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във