Банкеръ Daily

Общество и политика

Грешни решения на земеделското министерство и БАБХ довели до кризата с чумата по свинете

От Регионалната колегия на ветеринарите в Стара Загора смятат, че грешни решения на земеделското министерство и Агенцията по храните са спомогнали за кризата с африканската чума по свинете. Още миналата година от Ветеринарния съюз са предложили на институциите бърза регистрация на всички домашни прасета с облекчена процедура, но са им  отказали. Това каза председателят на Регионалната колегия в Стара Загора д-р Трайко Алчев. 

Ветеринарите са предложили регистрация на прасетата по лична карта и ЕГН на стопаните, за да могат да се обхванат максимален брой животни. "От Агенцията по храните изискват обаче мерки за биосигурност, номер на обекта, комисия, която да го приеме, купуване на прасе само с ушна марка и това отблъсна хората от процедурата", обясни пред БНР д-р Алчев. Решението на здравното министерство през 2014 г. да не подписва "рамков договор" с ветеринарите и да не финансира определени ветеринарни дейности доведе до липса на превенция относно заболяванията, добави още той. 

"Политици, държавна администрация, да се опитват да наложат начин на работа, който пак ще доведе до същите резултати. Ние сме 100 процента сигурни, че ние ще катастрофираме до следващата епизоотия", категоричен беше лекарят.

Като положителен пример доктор Алчев изтъкна желанието на министър Танева да се допитва до академичната общност и ветеринарните лекари. Той определи мерките сега срещу епидемията като "адекватни".

Facebook logo
Бъдете с нас и във