Банкеръ Daily

Мая Манолова:

Грехът на подслушваните е, че са поискали оставката на Борисов

Ще заведем колективен иск в Европейския съд за парвата на човека в Страсбург заради подслушванията. Това заяви председателят на "Изправи се, БГ" Мая Манолова, чиято формация бе част от коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме" в 46-ия парламент. Тя даде брифинг относно скандала с подслушвани лица от антиправителствените протести преди година. 

"Опасявам се за моето име, но и за хората в „Изправи се, БГ!“, както и за останалите 130 граждани, които са били подслушвани абсолютно незаконно. Самото класифициране на информацията също е незаконно", обясни тя. 

Манолова смята, че протестиращите са "дискредитирани с това грандиозно посегателство с гражданските им права".

"Днес ще подадем искане по Закона за достъп до обществена информация до Специализираната прокуратурата за официалните документи, на база на които можем да съдим държавата за незаконно подслушване. Ако не получим информацията от спецпрокуратурата, ще обжалваме отказа и ще заведем колективния иск", обясни тя.

След като списъкът с подслушваните лица излезе в публичното пространство много хора настояват да се предприемат действия. "Класифицирането на информацията за подслушване е незаконно, тъй като самото подслушване е незаконно", подчерта Манолова.

"Журналисти, които са отразявали протестите, също са подслушвани по преписка с обвинение за държавен преврат и метеж. Това е скандал с европейски измерения, слушат се 130 души с абсурдни твърдения, че ще извършат въоръжено въстание и не могат да получат информация, за да заведат колективен иск", заяви още  Манолова.

По думите й България вече е осъждана за злоупотреба със специални разузнавателни средства, това няма да е първото дело, в момента има висящи такива дела. "Никоя власт повече няма да си позволи да подслушва граждани, журналисти, опоненти", каза още тя.

"На мен не ми е известно да има друга европейска държава, която уж по законен начин да подслушва само заради поискана оставка на правителството. Това е техният грях - че поискаха оставката на Борисов“, категорична е Манолова.

"Бях на протестите с един тъпан и явно това много е уплашило Гешев, за да ме обвинят като съучастник в ОПГ. Случващото се не е присъщо за държава в Европейския съюз", посочи Никола Вапцаров, който е един от подслушваните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във