Банкеръ Daily

Общество и политика

Граждански борд да следи за европейските средства, отпускани на България от ЕК за коронавируса, предлага Манолова

На четвъртия ден от обявеното извънредно положение в страната, правителството демонстративно бави мерките за подкрепа на  българските граждани и домакинства. Такива мерки бяха обявени от редица държави в ЕС, а самата Европейска комисия даде възможност правителствата да ги активират, без да се третират като държавна помощ. Това се казва в позиция на Гражданската платформа „Изправи се.БГ”.

След като ЕК обяви, че 1,358 млрд. евро ще са на разположение на България под формата на средства за ликвидност, за подпомагане на малкия и среден бизнес и неизразходвани средства от европейските финансиращи фондове програми, от Гражданската платформа „Изправи се.БГ” настояват за създаването на граждански експертен борд за контрол на изразходването на средствата.

От „Изправи се.БГ” призовават Министерския съвет незабавно да предприеме конкретни действия за компенсиране щетите върху доходите  на домакинствата за срока на извънредното положение:

1. Да се удължат минимум с 30 дни сроковете за плащане на битовите сметки на домакинствата ток, вода, парно, газ, мобилни оператори, като държавата гарантира, че плащанията остават дължими след прекратяването на извънредното положение.

2. Да се удължат минимум с 30 дни сроковете за плащане на здравните и социалните осигуровки и всички дължими данъци на гражданите към държавния и общинските бюджети.

3. Да се създаде механизъм за разсрочване на вноските на гражданите по потребителски, ипотечни и бързи кредити за минимум 30 дни без допълнително оскъпяване.

4. Правителството да  изготви списък на хранителни продукти от първа необходимост, препарати за дезинфекция, маски, ръкавици, масови противовирусни и противогрипни лекарства, за които да се въведат пределни цени само за периода на извънредното положение с цел  да не се допуска спекула.

5. Да се въведе временен ред за изписване на лекарствата на хронично болните по рецептурни книжки, така че да не се допуска струпване на хора пред кабинетите на общопрактикуващите лекари.

6. На всички възрастни хора над 65 години държавата да осигурява регулярно маски и препарати за дезинфекция и да въведе възможност за доставяне на храна и измерване на температурата им с цел превенция от коронавируса.

7. Осигуряване на достатъчно безплатни бързи тестове за установяване на коронавируса за хората от рисковите групи – възрастните хора и тези с хронични заболявания.

8. Да се осигури социален патронаж за рисковите групи, нуждаещи се от храни, грижа и лекарства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във