Банкеръ Daily

Общество и политика

Гражданска група настоява за демонтиране на Паметника на съветската армия

На 17 юни 2011 скулптурите на паметника на Съветската армия бяха оцветени като американски комикс герои. 

Гражданска група от политици, общественици и граждани, начело с телевизионния водещ и политик Горан Благоев, журналиста Иво Инджев, общинския съветник от "Демократична България" Марта Георгиева и др. започва инициатива за демонтиране на Паметника на съветската армия в София. 

"Инициативата сега представлява логично продължение на един процес, който върви  вече 30 години, но сега е моментът да се извърви пътят. Това се случва днес, защото не искахме вчера, на 9 май, да се разпалват страсти", каза Горан Благоев по време на представяне на инициативата  на пресконференция в БТА. Той уточни, че не става въпрос за взривяване или унищожаване на паметника, а за демонтирането му от сегашното му място.

Подписалите инициативата изпратиха общо писмо до институциите, което е отворено за присъединяване на граждански организации и партии, припознаващи каузата за събаряне на Паметника на съветската армия.

"Време е страстите да се разпалят, няма никъде в Европа такава арогантност. Надписът поставя световен рекорд по лъжене в три части - първата "на съветската армия освободителка", тъй като армията не е била съветска, а червена. Второ - не е освободителка, а окупаторка и от "признателния български народ" - това е само една част от българския народ", коментира журналистът Иво Инджев.

Според него паметникът заема добро място в София и е "позорно" българският народ да търпи все още "МОЧА" (Монумент на окупационната червена армия - алтернативното име на Паметника на съветската армия).

Паметникът на Съветската армия е паметник, който е разположен в Княжеската градина в центъра на София, е изграден през 1954 г., десет години след Съветско-българската война и Деветосептемврийския преврат от 1944 г. Днес паметникът е предмет на разгорещени спорове за неговото значение, предназначение и бъдеще. След 2011 г. той става обект на няколко акции, най-често израз на протест спрямо политиката на бившия Съветски съюз и съвременна Русия. На 17 юни 2011 скулптурите на паметника на Съветската армия бяха оцветени като американски комикс герои. 

Хиляди привърженици на левите политически партии и движения и русофилските организации в България всяка година празнуват Деня на Победата, 9 септември 1944 г., 23 септември 1923 г. и други исторически дати, като поднасят венци и цветя и организират тържествени концерти и други мероприятия на паметника. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във