Банкеръ Daily

Общество и политика

Граждани внасят подписка срещу хартиената бюлетина

Граждани ще внесат подписка срещу връщането на хартиената бюлетина в деловодството на Народното събрание.

Това стана ясно по време на пресконференция в БТА, където се събраха инициаторите ѝ - адвокатите д-р Атанас Бояджиев, д-р Атанас Костадинов, Весела Кънчева, юристите Иван Бодлев и Деян Дешков. Те обявиха, че подписката е подкрепена от 6500 гласоподаватели.

Те ще настояват за свикването на обществено обсъждане по темата от парламентарната правна комисия.

"Реабилитирането на хартиената бюлетина за нас е изключително опасно", обяви адвокат Атанас Бояджиев. Той попита защо преди приемането на първо четене на законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесен от депутати от парламентарната група на БСП, не е имало обществено обсъждане.

Инициаторите на подписката срещу хартиената бюлетина имат готовност да поискат от президента Румен Радев да наложи вето на закона, ако той бъде приет и на второ четене. Те заявиха, че може да се стигне и до гражданско неподчинение, ако се допусне хартиената бюлетина отново да стане начин на гласуване.

Юристът Деян Дешков подчерта, че връщането на хартиената бюлетина неминуемо ще доведе до подправени протоколи и контролиран вот.

Адвокат Весела Кънчева заяви, че гласуването с машина не е по-трудно от това да работиш с банкомат и категорично се обяви срещу тезата, че този процес на гласуване бил сложен. Според нея се правят твърде много внушения, че устройствата не били сигурни.

Инициаторите на подписката са категорични, че машините не са причина за спада в избирателната активност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във