Банкеръ Daily

Общество и политика

Граждани от 35 държави работят в България

Приети са мерки за облекчаване на вноса на работници от страни извън Европейския съюз, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. По данни на Агенцията по заетостта граждани от 35 държави работят в България.

В челната тройка са Украйна, Молдова и Киргизстан. Увеличават се квалифицираните работници, които идват у нас със синя карта на Европейския съюз. С около 30% спрямо миналата година нараства и броят на сезонните работници, които са над 10 200 и се трудят основно в туризма.

"Министерството на труда и социалната политика работи активно и по линия на подготовка на спогодби за регулиране на трудовата миграция. Към момента такива документи са подписани с Армения и Молдова. Водят се преговори с Украйна, Беларус и Грузия", каза министър Бисер Петков.

Службите по трудови и социални въпроси на ресорното министерство към посолствата на България в Австрия, Швейцария, Гърция, Кипър, Обединеното Кралство, Ирландия, Испания  и Германия са предоставили общо над 1 500 консултации на български граждани и компании през първото полугодие на 2019 г. За същия период те са провели 28 информационни дни и са участвали в подготовката на 4 кариерни форума.

По думите на Петков това е една от политиките на ведомството за преодоляването на предизвикателствата, свързани с недостига на работна сила. Те са насочени към мотивиране на сънародниците ни в чужбина да се върнат да работят в България, както и към активирането на икономически неактивните българи. Акцент в работата на службите по трудови и социални въпроси е организирането на кариерни форуми във Виена, Лондон, Кьолн и Мюнхен, в които има концентрация на български студенти.

Според данните, представени от социалния министър, безработицата в България е на рекордно ниско ниво, което е резултат от възходящо развиващата се икономика и нарастващата заетост. Положителни тенденции са и намаляването на дела на продължително безработните и на безработните младежи. Темпът на нарастване на средната заплата в България през последните години изпреварва средния ръст за Евросъюза.

"През първото тримесечие на 2019 г. националната статистика отчете, че средното възнаграждение у нас е 1208 лв. В някои сектори като информационните технологии заплащането е конкурентно на останалите страни от Европейския съюз", добави министър Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във