Банкеръ Daily

Общество и политика

Граждани настояват Столичния общински съвет да замрази решенията за строителство

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с жители на столичните квартали "Младост", "Горубляне", "Овча купел", "Драгалевци" и "Обеля", които протестират основно срещу презастрояването на столицата, но имат и редица други искания.

В различните райони протестират за различни неща - срещу застрояването, от една страна, а от друга има собственици на земя, които не са доволни от процедурите по обезщетения. По думите на Манолова решенията се отлагат, хората търпят щети и вреди, а това изостря ситуацията.

Представители на инициативни комитети от районите "Младост", "Горубляне", "Овча Купел", "Драгалевци" и "Обеля" представиха своите предложения за промени. Гражданите настояват да не се допуска застрояване в парковете и междублоковите пространства, да не се допускат строежи на високи сгради. Освен това бе изразено недоволство, че резултатите от обществените обсъждания не водят до реален ангажимент на администрацията.

Гражданите смятат, че се налага промяна в общинската наредба за обществените обсъждания с акцент да се предвидят гаранции за участие на засегнатите граждани особено при предвиждане на ново строителство в жилищните комплекси. Според "Обединена София трябва да се извърши и пълна проверка на законността на реституциите и продажбите на зелени територии.

"Необходимо е да се изработят градоустройствени решения за развитие на София-Север с изцяло изградена инфраструктура", посочи Манолова. Инициативният комитет на квартал "Обеля" настоява именно за разширяване на София в северната част на града с обособяване на нови квартали.

Предложенията на "Обединена София" са до края на мандата на Столичния общински съвет да не се приемат подробни устройствени планове (ПУП) за мащабно застрояване.

"Плащаме си такса смет, данъци, а имотите ни се ползват безплатно за зелени площи и паркинг", изразиха недоволство жители от район "Младост". Там собственици на земи затваряха няколко пъти "Цариградско шосе" заради липсата на решение със земите, обхванати от план за парк.

Омбудсманът ще направи препоръки до институциите за законодателни промени за приключване на реституцията в съответствие с препоръките на Европейския съд за правата на човека. Тя подкрепя и да се създаде Национален фонд за обезщетяване на собственици със смесено финансиране - от държавния бюджет и от общините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във