Банкеръ Daily

Общество и политика

Граждани излизат на протест срещу бетонирането на Черноморието

Граждани излизат на протест пред парламента в сряда (7 февруари). Те ще изкажат недоволството си от приетите изменения в Закона за опазване на земеделските земи, с които се даде зелена светлина за окончателното бетониране на Черноморието чрез удължаване на строителните разрешения за земеделските земи. Протестът ще се състои на задния вход на Народното събрание от 12.30 до 13.00 часа.

"БАНКЕРЪ" описа подробно парламентарните врътки в своята публикация В "ниви" край морето пак ще се строи от 2 февруари. 

"С тези промени се улеснява промяната на предназначението на земеделските земи за застрояване и се възкресяват вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението. Целта на промяната е да се заобиколят съвременните изисквания и да се продължи елементарното и старомодно застрояване на красивите места на България по стари планове.", гласи позицията на гражданите, които ще посрещнат с протест депутатите в първия им работен ден от новата седмица. 

"За нас гласуваните от Народното събрание разпоредби противоречат на чл. 21 от Конституцията на Република България и на целите на Закона за опазване на земеделските земи, които постановяват особена закрила за земеделските земи, определят ползването им само за земеделски цели и допускат промяна на предназначението им единствено по изключение при доказана нужда. С новите разпоредби вместо да осигури закрила, Народното събрание улеснява унищожаването на земеделската земя чрез превръщането ѝ в урбанизирана.", посочват още недоволстващите.

Те обръщат внимание на народните представители, че строежът на апартаменти и леглова база извън населените места не е в интерес на развитието на туризма, от който печелят местните хора. Унищожаването на природната стойност и свръх предлагането на настаняване водят до по-малка заетост на съществуващите къщи за гости и семейни хотели и намаляване на доходите на местните хотелиери.

"В допълнение обръщаме внимание на Присъединяваме се към мотивите на Президента за връщане на закона на Народното събрание, както по отношение на противоконституционното му съдържание, така и по отношение на противозаконното му приемане без достатъчно мотиви и без нужното обсъждане в парламента и в обществото.

Припомняме на народните представители, че са длъжни да спазват Конституцията на Република България и да съобразяват действията си с нея, и ги призоваваме да не одобряват повторно върнатите изменения в Закона за опазване на земеделските земи", допълват екозащитниците.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във