Банкеръ Weekly

Общество и политика

Говори Бойко Борисов

Той е харизматичен, красив, но и много остър към опонентите си. Жените са луди по него още от юношеските му години. Защото четял много и рецитирал стихове наизуст. Любимки са му Лиляна (Павлова), Цецка (Цачева), Йорданка(Фандъкова). Но има и много други - габровската кметица от ГЕРБ, областните му лидерки и т. н. И още: Любица, Жени, Ани... Гледаш го, мъжкар та дрънка, даже и на китара може да свири. Това е той - Бойко Борисов!


Портрет за чудо и приказ спретна навръх Цветница (13 април) bTVза лидера на ГЕРБ. Предаването бе "Нека говорят". Рубриката - "Пожелахте да говори". А водещата, според "упреците" на Борисов, говорела по опорни точки. Общо взето, по целия спектър на българската политика, от който на зрителя трябваше да му стане ясно, че управляващите водят държавата към дъното, че единственият изход от тази тежка за България ситуация е да гласуваме под строй за ГЕРБ. Иначе жална ни майка!


И така: в студиото седи благият и по своему хрисим Бойко Борисов, срещу него е леко притеснената водеща с циментирана буклена прическа и един куп написани на хартия въпроси, зададени уж от драгия зрител. Есенцията на разговора, без майтап, е в най-общи линии следната:


Тя: Мария Илиева (певицата) каза, че сте смел и никога не сте сервилничил. Не ви ли се е налагало да се навеждате, наистина?...Да речем, в Брюксел, когато е трябвало да защитавате интересите на България?

 

Той: Нашата партия трудно се навежда...Там, когато има Европейски съвет, идват премиерите на 27 държави. Там е друга култура. То е като в едно семейство - съобразяваш се с тъщата, със свекървата, с жената, с мъжа, с децата. Компромиси са това.

Излиза, че за Борисов навеждането е само физическо действие, като да целунеш ръка на Ангела Меркел например, да лиснеш менче при прерязване на поредната лента и т. н. Какво тук значи някакво си сервилничене?


Сетне Борисов, ама ни в клин ни в ръкав, припомня как по времето на ГЕРБ в икономиката на страната ни са налети 16 млрд. лв. по европейски програми. А тя, милата му събеседничка, си позволява да го пита що за снимка е онази от Фейсбук, дето той е обграден от три дами с влажни погледи, едната от които му пее на ушенце. Вместо да разнищи темата и да направи на пух и прах сега управляващите.


На Борисов му става драго. Посвещава ни, че е така и като му гукат на ухо, и когато народът с часове се снима с него за спомен. Обаче след това, като се прибере, не можел да мигне. Заради заемите, които сега държавата взима за заплати и пенсии, а той после щял да се чуди как да ги връща.


С две думи, хем иска властта, хем й се назландисва. Глътка въздух и интервюиращата напада с въпроса защо Борисов е агитирал деца при откриването на спортна зала в Благоевград. И няма ли да се извини за постъпката си, тъй като това не е законно. Тъкмо си представихме как един истински мъж иска прошка, обаче мечтите ни бяха попарени. На какво отгоре? Децата, според Борисов, отсега трябвало да знаят какво ги чака, ако бабите, дядовците и родителите не си опичат акъла и решат да гласуват за другите - псевдоправителство с псевдоексперти. За неговите експерти от ГЕРБ не отрони и дума. А трябваше да ги погали с две-три хубави думи поне от кумова срама.


Разбира се, магистралното интервю засяга и кворума в парламента. Тук вече ни става ясно - Борисов кворума няма да им го прави.Точка. Да си отиват - и Станишев, и Местан, и "Атака". И така си идва на думата за избори две в едно в края на май. Не че това е възможно да стане. А за да разберем как лидерът на ГЕРБ е спестовен - сиреч, откъде накъде държавата ще дава после едни други милиони за вота. Контрааргументът, че Европа е едно, а националният парламент съвсем различно - естествено, липсва в наброските на тв авторката. Както и същественият въпрос кое по-точно налага предсрочните избори.


Честно ще е да признаем обаче, че водещата все пак събра сили и попита нещо за Бисер Петното. Борисов обаче тутакси върна топката в полето на вътрешния министър Цветлин Йовчев. "Нали той беше в това студио?", подсказа като на изпит с листовки Борисов. Че като настана едно ровене на листчета... Обаче колегите от апаратната нали затова взимат заплати. Да, Йовчев е бил в ефир, казал е, че премиерът се е срещал с протестиращи граждани.


И за да няма заблудени по случая с въпросното Петно, което без проблем от месец-два дава противоречиви тв изявления ту от затвора, ту в парламента, Борисов отсича: всеки сам решава с кого да се среща с дома си.


Тъй като бившият премиер е силов играч, продуцентите са предвидили и въпрос за МВР. За да ни се припомни, че Йовчев е бил шеф на ДАНС по времето на ГЕРБ, както и началник на канцеларията на президента Росен Плевнелиев. За да се върви динамично към финала на разговора, от който трябва да осъзнаем, че "ГЕРБ е ковачница на кадри" и "Орешарски каквото си е надробил, трябва да си го изсърба".


Спомнихме си и сценариите на соцреализма с положителния герой, който никога не греши и всички наоколо обожават действията му. Ето ви мила гледка: - любимите съпартийки на Бойко - Цецка, Лиляна и Данчето. Повече от усмихнати, повече от кротки и женствени. Тук вече някак си ни дойде наум да напишем писмо набат Бойко да уволни тутакси режисьора на рекламното клипче. Защото, каквото и да си говорим, дори в БСП са убедени, че тези три дами са сред най-продуктивните професионалисти в ГЕРБ.


Разбира се, черешката на тортата в това наистина самодейно театро бе ритуалът по изваждане на китарата едва ли не изпод полата на водещата. Той се смути, уважаеми дами и господа! "Недейте, утре вестниците само това ще пишат, ще ми излезе име и на вас също." А тя: "Какво ви пука?"


Разбрахме, че на него не му пука.


Обаче ние какво сме виновни, като ни смятат за непросветени, подбутвайки ни имиджови материали, в които журналистиката изцяло отсъства? Някой ще каже: ами, превключете канала. Превключваме го. Само че и оттам сутрин, обед и вечер ни гледа един гологлав як мъж, облечен с бронежилетка. И той обяснява как тези всички са маскари и трябвало да си ходят, за да поеме нещата в ръцете си. Отсега се е обградил с яки момчета. Какво остава, ако му кацне птиченцето?


Само да не стане като в оня виц, дето двама борци си говорят и единият вика на другия: - Я, умряла лястовичка! Другия поглежда нагоре към небето и пита: - Къде я виде, бе?


Такива работи, уважаеми избирателю!

Facebook logo
Бъдете с нас и във