Банкеръ Weekly

Общество и политика

Готвим Перперикон за световна туристическа дестинация

В края на тази или началото на следващата година Перперикон ще бъде завършен в основния му вид. Това стана ясно от изказване на проф. Николай Овчаров относно напредъка по възстановяването на археологическия комплекс в Родопите.

„Ако получим годишното финансиране от 200 хил. лв. моят екип ще завърши напълно акрополът на Перперикон – с цялото градоустройство, храмовете, светилищата и всичко останало в него“. Това са средствата за провеждането на още един сезон за разкопки. Овчаров обаче изрази желание Перперикон да стане паметник от световно значение в туристическата индустрия.

„През изминалите години се направи една прекрасна инфраструктура. За изграждането й помогнаха 4-5 правителства. Пътища водят от няколко страни към него, паркингите също са добре“, разясни положението със състоянието и достъпа до комплекса Овчаров. До обекта обаче няма да има достъп за хора с увреждания. Според археолога, единственият начин за това е с лифт. „Имаме идеен проект за такова съоръжение и водим някои преговори за изграждането му“, каза професорът и допълни, че за реализацията предстои да се търсят средства.

В началото на август ще приключи проектът „Перперикон – дом на богове и хора“, който възлиза на почти 4 млн. лева. Срокът му на изпълнение е 24 месеца и се финансира по ОП „Регионално развитие 2007-2013“. Целта на проекта е да се подобри състоянието на археологическия комплекс Перперикон, което от своя страна да помогне за развитието на обекта като туристическа дестинация. В неговите рамки влиза изграждането на стълбище, алейна мрежа, частични реставрации на двореца-светилище, укрепване на скалните повърхности и дървени пътеки, които водят в самият акропол.

„Този проект обаче не влиза консервация и реставрация на сградите. Именно по тази линия умолявам държавата да изпълни ангажиментите на предишното правителство“, обясни Овчаров. Става въпрос за изграждане на посетителски център, който според археолога ще възлиза на около 1.5млн. лева. Необходим е още около един милион лева за консервация и реставрация на западния сектор.

 

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във