Банкеръ Daily

Общество и политика

Готви се тежък удар срещу българската общност в Бесарабия, твърди Валери Симеонов

„Решението на Украйна да раздроби населения с българи Болградски район ще бъде тежък удар срещу най-голямата наша общност зад граница и ще обезличи българската диаспора“. Това заяви лидерът на НФСБ и председател на „Групата за приятелство с Украйна” Валери Симеонов от трибуната на Народното събрание. Той съобщи за подготвяна от украинската държава административно-териториална реформа, която сериозно застрашава правата и интересите на нашите сънародници.

„Това е най-голямата българска общност зад граница, над 200 години нашите сънародници живеят в този компактен район и са лоялен партньор на украинската държава. Във всичкото това време Болградският район е самостоятелна административна единица“, посочи Валери Симеонов.

„Решението на Украйна нарушава постигнатите досега договорености“,  подчерта Валери Симеонов. Пред БНТ по-рано той припомни, че по негово настояване бяха проведени среща на премиера Борисов с предишния президент Петро Порошенко – на 5.10.2018 г. в Одеса по проблемите на българската общност, а на 31 януари 2020 г. – конферентен разговор с настоящия държавен глава Володимир Зеленски.

„И в двата случая бе гарантирано запазването на целостта на Болградски район, лично аз бях свидетел на това“, каза Валери Симеонов. Той бе категоричен, че е под въпрос подкрепата на България към приемането на Украйна в Европейския съюз и НАТО, тъй като се нарушават Европейската харта за местно самоуправление и Рамкова конвенция на Съвета на Европа.

С нарочна Декларация, предложена от Симеонов, Народното събрание на Република България декларира своето категорично несъгласие с подготвяните административни промени. Декларацията бе подкрепена от „Обединени патриоти“, ГЕРБ и „Воля”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във