Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГОТВИ СЕ НОВ ЗАКОН ЗА ЦЕННИТЕ КНИЖА

Председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите доцент Радослав Цончев миналата седмица официално обяви, че ръководената от него институция готви изцяло нов закон за ценните книжа, който ще замени досегашния. Още преди няколко месеца се говореше за това, че предложенията за промени в досегашните текстове ще бъдат многобройни, но едва сега бе признато, че пазарът ще получи чисто нов регламент. Проектът е разпратен както в държавни институции, така и в чуждестранни консултантски фирми, и тяхното мнение ще бъде взето предвид. Според законодателната програма обсъжданията в парламента трябва да започнат през април. В края на март Комисията по ценните книжа ще организира кръгла маса за обсъждане на проектозакона.


Междувременно продължават проверките на комисията, като едно от най-срещаните нарушения е, че тези, които придобиват над 10% от дадено дружество, забравят законовото си задължение да уведомяват и комисията. До края на март всички бивши приватизационни фондове трябва да преуредят дейността си, затова до края на месеца предстоят осем общи събрания с тази цел. Комисията е изпратила до всички фондове писмо, с което им напомня за задължението като емитенти и публични дружества да й предоставят нужната информация.


Миналата седмица стана известно, че признатото за легитимно ръководство на ОАИПФ Зенит, което е съставено от представители на фирма Каридо, е регистрирало емисията в централния депозитар, който ще отразява сделките и ще води книгата на акционерите на дружеството.


Вече е приет и тематичният конспект, по който ще се изпитват желаещите да получат правоспособност като брокери. Той включва седем основни теми:


1. Въведение в пазарите на ценни книжа.


2. Нормативна база на българския пазар на ценни книжа.


3. Инвестиции в ценни книжа.


4. Инвестиционни посредници.


5. Пазари на ценни книжа.


6. Централен депозитар.


7. Анализ.


Този списък на текстовите въпроси показва, че читателите на в.БАНКЕРЪ, които са следили нашите публикации, спокойно могат да се явят на изпита. Той ще се провежда най-малко два пъти в годината от петчленна комисия, чийто състав все още не е определен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във