Банкеръ Weekly

Общество и политика

Готви ли се Борисов да загуби изборите?

Социологическите проучвания със сигурност изнервят лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Първо, колебаещата се разлика от около 2% между БСП и неговата партия, дори тя да е в полза на последната. Второ, защото се твърди, че, както преди президентските избори, социолозите не казват цялата истина. А тя била 4-5% в полза на социалистите. Но ГЕРБ също поръчват проучвания и знаят това. С други думи, на Борисов му става все по-ясно, че този път няма да бие.

Твърде раздразнителен е напоследък лидерът на ГЕРБ и вече започва да търси оправдания за евентуалната бъдеща загуба на тези избори. В средата на февруари той заяви: "БСП ще си купят изборите." Такова обвинение не се чува за първи път преди избори и обикновено го твърди по-слабата политическа сила, която очаква да не спечели. Това твърдение, от една страна, е обяснение за предстоящата загуба. От друга - е самоуспокоение, че при такава нечестна игра "честният" играч нищо не може да направи. Тоест, противникът печели с нерегламентирани средства, така че загубата е незаслужена и несправедлива.

До обвинения в бъдещи фалшификации и манипулации на ГЕРБ прибягна и БСП преди президентските избори. Не че хората на Борисов не са го правили. Всички помнят сценките с мъкненето на чували с бюлетини от депутати пред столичната зала "Универсиада" на вота за държавен глава през 2011 г., когато Росен Плевнелиев с много малко победи Ивайло Калфин. Говореше се за подмяна на бюлетини и за "купуване" на цели секционни избирателни комисии, освен на гласове.

И тъй като предварителните прогнози за вота през 2016-а бяха, че кандидатът за държавен глава на ГЕРБ, който и да е той, ще спечели безапелационно, то червените побързаха да се застраховат и пуснаха слухове, че герберите вече са подготвили дебелите пачки, за да подправят народния вот. След издигането на кандидатурата на Цецка Цачева обаче нещата се попромениха. Тогава пък тръгна мълва, че Борисов нарочно иска да даде президентския пост на социалистите, за да се поразтовари от отговорността и да я сподели. Пък и да си постеле добре при евентуална смяна на управлението в близко бъдеще, демек грижи се за собствената си сигурност.

По всичко изглежда, че днес палачинката се обръща и Бойко Борисов разбира, че победата, дори и с малко, на тези избори не му е в кърпа вързана. Че каквото и да говори, колкото и да хвали постиженията на правителството си, хората гледат с недоверие и не се лъжат толкова лесно като през 2009-а и 2014-а например. Дори нападките му към БСП, които впрочем са доста повръхностни и са повтаряни многократно през последните години, така че не хващат дикиш, както се казва. А плашенето, че ще се върне Орешарски, започва да звучи смехотворно, след като Корнелия Нинова няколко пъти обяви, че тя ще бъде премиер, ако БСП спечели. Препратките пък към времето на Виденов и антикомунистическата риторика не говорят нищо на по-младите поколения, а на по-старите откровено омръзнаха.

Всъщност номерата на "фокусника" са си все същите и вече са се изтъркали. Затова партията му от избори на избори върви надолу. Само на последния вот през ноември миналата година ГЕРБ загуби половин милион гласоподаватели у нас и по света.

Ето защо тези дни, обикаляйки из страната на срещи с избиратели, Бойко Борисов продължи да ги подготвя за евентуалната загуба на ГЕРБ на 26 март. "Ако сме втори на изборите, оставаме в опозиция", обяви той. "Председателят на партията, която е първа, трябва да бъде премиер, защото той носи отговорността. Видяхме другия вариант при правителството на Орешарски", разяснява безспир Борисов.

Изявлението му обаче може да се тълкува и по друг начин, по-характерен за неговото мислене и поведение. Той пак се опитва да сплаши българските граждани, че ако не гласуват правилно, ще го изгубят - него, "най-подготвения за премиер", прекрасните му министри-експерти и всичко хубаво, което ГЕРБ обещава да направи при трети мандат. А ако не е Борисов на власт, то идва неизвестността а ла Орешарски. И този трик вече е игран и изтъркан - преди президентските избори Борисов се закани, че ще подаде оставка, ако Цачева не е първа на първия тур. После обещанието остана за след балотажа. И въпреки че между двата тура министрите, депутатите и кметовете на ГЕРБ се надпреварваха да рисуват пред електората коя от коя по-апокалиптични картини, ако Борисов си отиде, то ефектът, който се получи, беше обратен. Много хора гласуваха за Румен Радев и поне още толкова за оставката на Бойко Борисов. Така се стигна до безсмислено предизвиканата политическа криза.

Сега Борисов е напът да мотивира част от гласоподавателите да отидат до урните, за да го оставят в опозиция. Въпросът е защо той прави отново същата грешка, защо се спъва пак в същия камък? Дали не е осъзнал още какво се случи на президентския вот, или иска да предаде властта в ръцете на БСП? Защо? Може би пак по същата причина, поради която го подозираха и миналата есен - да сподели отговорността, да не я носи сам, защото вече му тежи. Или да си осигури гаранции, тъй като пари си има, че няма да му бъде търсена сметка за вършеното през двата му непълни мандата.

Според някои наблюдатели бягството на Бойко Борисов от пряк лидерски словесен двубой с Корнелия Нинова също било в контекста на това, че се готви да загуби изборите. Нямало смисъл да се излага излишно на финала. Проваленият дебат обаче бил "удобен" и за соцлидерката, тъй като нямало да поема излишен риск.

Ако Борисов изпълни новата си закана, хипотезите са няколко. Ако ГЕРБ остане втора политическа сила, то правителство ще трябва да прави председателят на БСП Корнелия Нинова. Може и да успее, но то ще е нестабилно, тъй като ще се състои поне от три субекта.

Второ, ако левицата не може да състави кабинет, Борисов ще върне ли мандата, или ще се откаже от опозиционната си роля и ще се опита той да сглоби новия Министерски съвет? Ако го направи, правителството пак ще е нестабилно и няма да изтрае много дълго. Ако пък се заинати - отиваме на нови избори. Защото третата политическа сила, която ще получи мандат, най-вероятно ще са Патриотите (едва ли Радев ще го даде на ДПС или на Марешки). А е много съмнително, че Нинова ще се съгласи да свири втора цигулка в евентуален кабинет на националистите. Същото може да се каже и за Борисов, освен ако не му поднесат на тепсия премиерското кресло, но това никак не е сигурно, че ще стане. Дори и Каракачанов, Симеонов и Сидеров не искат трети път от същото, а масата българи - още повече.

Третият вариант е - широка коалиция между БСП и ГЕРБ (за каквато предупреждават във всичките си изяви Радан Кънев и "Нова република") "в името на спасението на България". Да не забравяме все пак, че предстои и първото българско председателство на ЕС. Тук се прокрадва и една друга хипотеза - лидерът на ГЕРБ да подаде оставка, като носене на морална и политическа отговорност, заради загубените избори, а партията да продължи напред без него (под ръководството, да речем, на Цветан Цветанов). Дали това ще е възможно, ще стане ясно след вота. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във