Банкеръ Weekly

Общество и политика

Готвените промени в Кодекса за труда разделиха работодатели и синдикати

Предлаганите промени в Кодекса на труда разделиха работодатели и синдикати на първото за тази година заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Вносител на предложенията е депутатът от "Атака" Магдалена Ташева, като идеята е новите текстове да гарантират повече закрила за работниците и гаранции, че служителите ще получават редовно и на 100% заплатите си и то в определения срок. Според сега действащия Кодекс на труда работодателят има правото да даде само 60 на сто от заплатата на работниците си, а останалите 40 на сто могат да бъдат отлагани безсрочно във времето.

Предложенията бяха подкрепени от синдикатите, но президентът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че подобен законопроект не е достатъчен и трябват промени и в подготвяния нов Наказателен кодекс. Очаквано работодателските организации възразиха на готвените промени, като изтъкнаха, че подобно задължение за изплащане на 100% на заплатите на работниците в строго определен срок ще се отрази изключително зле на бизнеса, ще изгони предприемачите от страната и ще откаже инвеститорите, които вече са решили да вложат парите си у нас.

"В страната има над 350 хил. действащи предприятия, а само 1% от тях имат истински затруднения при изплащането на задълженията към работниците", изтъкна председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той призна, че има работодатели, които умишлено бавели или не изплащали заплатите на своите служители. Бизнесът скочи и срещу предложението собствениците и мениджърите на фирми да носят солидарна отговорност, когато работниците не получат пълните си заплати в срок. "Това не е начинът, по който трябва да се търси решение на проблема", посочват в обща позиция на работодателските организации.

В началото на днешното заседание на Тристранния съвет бяха избрани двама зам.-председатели на съвета. Първият, който ще лобира за предложенията на работодателите, е председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Предложението дойде от шефа на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, който представяше работодателите през 2013 година. От своя страна пък синдикатите решиха да запазят сегашния си представител в Тристранния съвет - президентът на КНСБ Пламен Димитров. Председател на съвета и през тази година ще е вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, под чието председателство се провеждат заседанията.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във