Банкеръ Daily

Христо Иванов:

Готови сме да разговаряме с Петков и Василев как да обединим сили

Към момента няма мнозинство, което може да излъчи правителство и за нас този разговор няма предмет. Това каза пред БТВ председателят на ПГ на "Демократична България" и съпредседател на коалицията Христо Иванов по повод отказа на формацията да отиде на консултациите с БСП за третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

"Ако някой се съмнява в нашата сериозност и диалогичност, искам да напомня, че ДБ призоваваше всички партии, извън ГЕРБ и ДПС, да разговаряме за съставяне на правителство. Ние предупредихме, че ще се стигне до такава ситуация. Мандатът отиде при БСП и се оказа мъртвороден. Ние трябваше да се опитаме да предложим работеща формула преди връчването на мандата. Тогава г-жа Нинова отказа диалог. В сегашната ситуация изглежда, че г-жа Нинова води предизборна кампания, в която ние не искаме да участваме", заяви Иванов.

По думите му "Демократична България" е готова диалог, да търси решение, но има ангажимент към своите избиратели. А и за всички било ясно, че ако мандатът отиде в БСП, това го обрича.

"Време е да върнем на масата простите изпитани консервативни истини за това как се прави правителство в такава ситуация. В най-често срещания случай това изисква коалиция. Българската политика се променя – вървим към една нова конструкция. Имаме четири партии, наредени в 5%. Това е рецепта за сериозен дългосрочен разговор и за постигане на коалиционни споразумения с ясно разписани ангажименти. Ако се научим на тази политика, това означава, че никой няма да концентрира много власт в себе си. Това е рецепта за повече свобода и по-отговорни политици", посочи още председателят на ПГ на "Демократична България".

Той разкри, че е имал среща с лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов. "Преди третия мандат се опитах да обясня лично на г-н Трифонов защо ние не можем да подкрепим неговото безпрецедентно слабо предложение за правителство. Ако някога успеем да изградим елементарно общо разбиране за политиката, тази среща ще е имала своя смисъл", каза Иванов.

Според него в "Има такъв народ" има един център – Слави Трифонов, който седи на едно канапе, обкръжен от сценаристи, с които много трудно се разговаря: "Най-отпред има едни хора, които не са подготвени да са министри. Те приличат много на пощенски кутии, на сламени хора, които не са готови да носят отговорност".

Попитан дали от "Демократична България" биха подкрепили политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, съпредседателят на обединението отговори: "Те трябва да вземат своите решения. Ние сме политическа формация, която ще се яви на изборите. Ние гледаме на тях като на наши съмишленици и сме готови да разговаряме с тях как да обединим сили. Има различни технологии, по които може да се избегне раздробяването на демократичната общност. Смятам, че ще има голяма стойност тази общност да се запази".

Facebook logo
Бъдете с нас и във