Банкеръ Daily

Общество и политика

Готов е първият у нас изнесен кабинет за имунизации срещу COVID-19

Здравният министър Костадин Ангелов

Първият ваксинационен център на открито вече е изграден на територията на София, той се намира пред Столичната регионална здравна инспекция. В началото на следващата година в него ще се имунизират срещу коронавирус лични лекари, стоматолози, фармацевти и други здравни специалисти, които не работят в болници.

Готов е алгоритъмът на т.нар. пътна карта на имунизационния процес, която включва логистиката и организацията на кабинетите за ваксинация. В страната ще бъдат разпределени 47 мобилни екипа за ваксинация. Те ще разполагат с всичко необходимо за имунизацията срещу COVID-19. Обмисля се при необходимост организирането на още два такива пункта в София.

Пред Столичната РЗИ са разположени три фургона и тента, в които ще се извършва ваксинацията след предварително записване. Улицата край центъра е затворена, а аварийни екипи на Столичната община ще се грижат за дезинфекцията. Две линейки ще са в постоянна готовност да превозят пациенти до болнично заведение при необходимост. Центърът ще работи от 6:30 ч. до 20:30 ч.

Ще има имунизационни кабинети и в 7 болници в столицата, а има готовност на паркингите на два хипермаркета да се изградят ваксинационни центрове, както и да се организира имунизация срещу COVID-19 на територията на ДКЦ-тата.

Директорът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев обясни, че се очаква работещите в болници да се имунизират на място.

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов посочи, че личните лекари настояват данните за COVID ваксината на всеки пациент да се вписват в системата на Националната здравноосигурителна каса, както е при другите имунизации. „Информационно обслужване“ ще направи необходимото след това информацията да влиза и в националната система за проследяване на коронавируса.

Ангелов подчерта, че 33-те процента лекари, желаещи да се ваксинират, всъщност са един добър резултат, с оглед липсата на достатъчна информация към настоящия момент. Министерството на здравеопазването ще търси отговори на всички въпроси, които задават българските пациенти, увери той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че в общинските болници процентът на желаещите е по-висок – около 40%. Съпругът ѝ, който е лекар, вече се е записал, а тя също е готова да се имунизира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във