Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГОСПОДА, ЯВАШ, БРЮКСЕЛ Е НАШ

Напоследък избирателите и политиците сякаш все по-често се озовават в две различни, паралелни реалности. На мода май пак ще излезе онзи израз на Тодор Живков, че по време на социализма така сме си преизпълнявали плановете, че сме построили две Българии. А анекдотът уточняваше, че в едната живее партията, а в другата - всички останали. Ако човек слуша българския министър-председател Сергей Станишев, в Европейския съюз трябва да са напълно убедени, че правителството ще стори същото, дори в още по-ускорени срокове. Не до 1 януари 2007 г., а до тази есен, до октомври, когато ще излезе най-важният за Европейското ни членство мониторингов доклад. Или даже през септември, след някакви си три месеца, ако еврокомисията изтегли финалния си доклад, за да не се бавят ратификациите, както се чу миналата седмица. Работата е там, че наистина живеем в две Българии. Едната се случва на хартия - за пред Брюксел, а другата - у дома, всеки ден. В ЕС отдавна знаят, че двете Българии не са идентични. Българските политици обаче се правят, че не знаят това.

Не е ясно дали страната ни ще стане член на Европейския съюз от 1 януари 2007 г., нито дали ще покрие представите на Брюксел за напредък до ранната есен. Не се знае и кога ще настигнем европейците не по наличие, а по спазване на законите и правилата. Сигурно в далечното бъдеще ще се доближим до тях по доходи и по жизнен стандарт. Засега се знае само, че парламентът има да приеме или да доработи 40 закона, а правителството на тройната коалиция трябва да изпълнява доста дълъг списък с неотложни задачи.
Кабинетът може би вече е успял окончателно да свери собствения си ускорен план за действие със списъка на Брюксел, който миналата неделя получи от ръководителката на екипа за България в Главна дирекция към Европейската комисия Бриджет Чарнота.
В началото на списъка е нова поправка в конституцията, която действително да гарантира независимост на съдебната власт. Ако си припомним дори само близо тримесечната разправия от началото на тази година по повод ремонта на основния закон, имаме основания да се съмняваме, че до есента управляващото мнозинство ще сколаса да изпълни препоръките на ЕС. И то така, че да не си получим домашното с обратна разписка и с пожелание най-после да го напишем като хората. И чак тогава да заповядаме в обединена Европа.
Още не се знае какво пише в плана за наваксване на правителството и дали този план ще представлява компилация от индивидуалните задачи на всяко министерство. Тези творби вече били минали на първо четене през кабинета, както се похвали в началото на миналата седмица премиерът Сергей Станишев. Ако не свърши друго, то премиерът поне даде две обилни интервюта пред западни медии. Неговата решимост
трябваше да смае
читателите на германския таблоид Билд, издание с милионен тираж. А също така и аудиторията на една от най-авторитетните агенции в света - Ройтерс. Ентусиазмът на българския министър-председател е направо трогателен - особено като си помисли човек, че най-острите публикации за проблемите с корупцията у нас през последните месеци се появиха точно в западни медии.
От двете интервюта на Станишев се разбра, че у нас борим корупцията и организираната престъпност със страшна сила и че количеството на поръчковите убийства е намаляло значително в сравнение с това при предишни правителства. Звучи смешно, дори и без напомнянето на Ройтерс, че само през март въпросните убийства в страната ни са били две. А като си припомним къде всъщност живеем, вече звучи трагично. Нищо че пред Билд премиерът се похвали, че никога досега не са повдигани толкова обвинения в корупция срещу много високопоставени политици, депутати, дори срещу един предишен премиер и срещу бившия кмет на столицата. С което министър-председателят само потвърди подозрението на обществото, че по въпроса се работи
кампанийно и за пред Брюксел
Подозрението се засилва и от факта, че след като министърът на вътрешните работи Румен Петков произведе поредния списък с подсъдими, но неосъдени престъпни босове, медиите разчетоха там само имената на кокошкари. Междувременно еврокомисарите препоръчаха на депутатите да приемат съвсем нов закон за съдебната власт, а управляващото мнозинство си призна, че не си е свършило добре работата по промените в конституцията. Как тогава да убедим и себе си, и европейската комисия, че българското правосъдие ще заработи ефективно?
В средата на май, когато беше огласен докладът на Оли Рен, премиерът Сергей Станишев се зарече, че правителството няма да има лятна ваканция. От парламента засега си траят дали депутатите ще се лишат от лятна почивка. Всъщност излиза, че те имат доста повече работа от правителството. Но всъщност си вършат работата също като правителството. Да припомним, че в началото на мандата на 40-ото народно събрание задължителните за приемането ни в Европейския съюз закони, с които то трябваше да се справи до края на 2005 г. бяха петдесет и шест. Сега, близо година по-късно, те са четиридесет. И всичките трябва да бъдат приети до края на септември. Излиза, че за близо 11 месеца парламентът върши задължителната за голямата европейска цел работа
на пожар и пет за четири
За сметка на това още миналата есен в Народното събрание цъфнаха 24 постоянни комисии, без да броим временните. Всеки депутат е настанен, срещу допълнително възнаграждение, поне в една комисия, а някои и в по три. Всеки трети народен избраник е председател или заместник-председател на такава комисия, за което му се плащат още повече пари. Тези комисии, както тогава увери председателят на парламента Георги Пирински, бяха създадени уж за да наваксат закъснението при привеждането на законодателството ни в очаквания от Брюксел вид.
Миналата седмица председателката на парламентарната група на НДСВ Анелия Мингова съобщи, че от 40-те закона, които са свързани с червените и жълтите зони в евродоклада, 14 са нови, а останалите са в различна фаза на обсъждане. Сред тях са промените в Закона за местните избори, в Закона за избиране на евродепутати, промените в Закона за мерките срещу изпиране на пари, в Гражданскопроцесуалния кодекс, законите за ДДС, за кредитните институции, за допълнителния надзор над финансовите конгломерати, за договорите за финансово обезпечение. Поне по два проекта - този за ДДС и този за енергетиката, се очакват големи разправии. До 1 ноември Министерството на правосъдието трябва да представи проекта си за нов Закон за съдебната власт, който без съмнение ще бъде атакуван остро от опозицията, твърдят запознати.
Споровете за четвъртите промени в конституцията ще започнат още другата седмица, когато ще има официални консултации между парламентарните групи в управляващата коалиция. Според депутати от НДСВ до доклада на ЕК през октомври е напълно възможно да се осъществят четвъртите изменения в основния закон. Никой от политиците обаче не може да гарантира, бе Брюксел този път ще ги хареса.

СИНДИКАЛЕН ВАЛС
С революционни песни и с много ругатни от страна на водачите на моторни превозни средства премина протестното мероприятие, организирано от КНСБ миналия вторник. Синдикатът на д-р Желязко Христов задръсти движението в центъра на София, като разходи труженици от столицата и страната до сградата на Министерския съвет. Ако се съди по лозунгите им, протестиращите настояваха управляващото мнозинство да им върне надеждата. Което, по най-простата логика, ще рече, че ако не друг, то поне шефовете на синдиката са възлагали някакви надежди на тройната коалиция. Желязко Христов се закани от трибуната, че ако докладът за еврочленството през октомври не е положителен, КНСБ ще иска оставката на кабинета. От синдиката настояха за компенсация на заплатите от 1 юли и от 1 октомври, без да уточнят размера. Поискаха също минимална заплата 180 лв. от 1 октомври и минимум 200 лв. от 1 януари 2007 година. От догодина пък трябвало да има намаляване на данъчната и осигурителната тежест и 200 лв. необлагаем минимум. КНСБ постави тези условия няколко дни след като стана ясно, че правителството и Международният валутен фонд вече са се договорили по въпроса, но уговорките им предвиждат друго. На всичко отгоре социалният министър Емилия Масларова увери в деня на протеста, че новият проект за наредба за формиране на заплатите е съгласувана със синдикатите и работодателите. От КНСБ възмутено отрекоха това и продължиха да се гневят на правителството.
Според случайни свидетели на зрелището, нещата у нас съвсем са се объркали, след като се видя и чу как д-р Желязко Христов реве пред микрофона с пълен глас седесарската песен Последен валс. Докторът вероятно символично се е сбогувал със свои политически приятели, но не и с илюзиите си, коментираха шегобийци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във