Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГОРЕЩА ЕСЕН ОЧАКВА БЗК

В началото на септември БЗК, която е в несъстоятелност, може да пристъпи към публична разпродажба на своите вземания от неизправни длъжници. Само броят на досиетата по лошите кредити, предадени на Икономическа полиция по закона Каракачанов, достига числото 616.


Ползата от подобни активни операции е очевидна. Банката печели, защото отписва практически несъбираеми по редовната съдебна процедура вземания и в масата на несъстоятелността се вливат живи пари. Освен това публичният търг позволява да се ограничи и нормата на сконтиране, определяща разликата между постигнатата цена и номинала на продавания кредит. Конкуриращите се частни фирми, купувачи на дългове, винаги намират начин да ги съберат в кратки срокове, и то по номинал, реализирайки немалки печалби.


Публичната продажба на вземанията на БЗК ще започне след разрешение от съда по несъстоятелността, пред който синдикът на банката се отчита. Такова искане вече му е отправено.


Промените в част Трета на Търговския закон предоставят на синдиците почти неограничени права да договорят и да осъществяват подобни продажби. Вероятно много скоро ще започне и раздялата на БЗК с дяловите й участия в търговски дружества. Сред атрактивните хапки изпъкват фирмите, придобити по времето на Атанас Тилев по схемата дълг срещу собственост. Типичен пример е автобусният превозвач Груп. Затова отсега би могло да се прогнозира, че на БЗК й предстои една гореща и тръжна есен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във